Forum SG - IFP - Internetowe Forum Pograniczników
Zmiany w systemie emerytalnym - Wersja do druku

+- Forum SG - IFP - Internetowe Forum Pograniczników (http://forumsg.pl)
+-- Dział: Służba (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Emerytura (/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Wątek: Zmiany w systemie emerytalnym (/showthread.php?tid=7)

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Valhalla49 - 21-08-2012 08:59

uzupełnienie delikatne:

http://www.tvn24.pl/agenci-abw-masowo-rezygnuja-ze-sluzby,272060,s.html

Czyżby coś było niepokojącego o czym na razie nikt głośno nie mówi????

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 21-08-2012 09:27

Dwie możliwości:
-albo zwyczajnje chłopaki ze strachu przed niewiadomym wieją,
-albo coś chłopaki wiedzą!
Stawiam na pierwsze.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 21-08-2012 12:50

(21-08-2012 09:27 )Alzheimer napisał(a):  Dwie możliwości:
Stawiam na pierwsze.

Przyczyna jest tylko jedna.Pieniądze.Od maja mają zniesiony dodatek do uposażenia za znajomośćj języka obcego .Wychodzilo tego okolo 430 zlp brutto.Mieli płacone od znajomości danego języka obcego. Niekórzy otrzymywali i dodatek za znajomośćdwóch,trzech języków. Jak policzycie sobie - to wychodzi i do 1200 zlp miesięcznie. Do emki strata olbrzymia.Tak samo było jeszcze z 10 lat wstecz i w SG - płacili wtedy dodatek językowy coś koło 130-150 zlp.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Bond - 21-08-2012 12:54

Czyli wszędzie ...dobrze juz było...więc skoro Donald wzioł sie za swoja agencje to faktycznie jest juz zle..

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 21-08-2012 16:52

(21-08-2012 12:50 )quasimodo1 napisał(a):  
Stawiam na pierwsze.

Przyczyna jest tylko jedna.Pieniądze.Od maja mają zniesiony dodatek do uposażenia za znajomośćj języka obcego .Wychodzilo tego okolo 430 zlp brutto.Mieli płacone od znajomości danego języka obcego. Niekórzy otrzymywali i dodatek za znajomośćdwóch,trzech języków. Jak policzycie sobie - to wychodzi i do 1200 zlp miesięcznie. Do emki strata olbrzymia.Tak samo było jeszcze z 10 lat wstecz i w SG - płacili wtedy dodatek językowy coś koło 130-150 zlp.

Przeanalizujmy to: napisałeś od maja. Jeżeli od maja w przyszłym roku, to skąd te zwolnienia teraz. Jeżeli od maja tego roku, to już nie mają dodatku. A podstawą jest ostatnie uposażenie. To przed majem powinni wiać. Nie rozumiem.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 21-08-2012 19:05

http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/641019,abw_czyli_agencja_bez_wsparcia_ciete_sa_przywileje_odchodza_ludzie_panstwo_umywa_rece.htm

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 21-08-2012 19:32

(21-08-2012 16:52 )Alzheimer napisał(a):  
(21-08-2012 12:50 )quasimodo1 napisał(a):  
Stawiam na pierwsze.

Przeanalizujmy to: napisałeś od maja. Jeżeli od maja w przyszłym roku, to skąd te zwolnienia teraz. Jeżeli od maja tego roku, to już nie mają dodatku. A podstawą jest ostatnie uposażenie. To przed majem powinni wiać. Nie rozumiem.
Napisałem że od maja mają zniesiony a nie że będą mieli . A w danych podanych przez media nie jest podane czy ta ilość funków odeszła w miesiącach po Maju ,czy przed nim - po mojemu większość ewakuowała się z zachowaniem dodatku przed majem.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 25-08-2012 20:16

No Panowie. Zaraz wrzesień.
Czas podjęcia decyzji.
Albo zostajemy, albo. .........?

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120825/KOLOBRZEG/120829762

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 29-08-2012 13:11

(25-08-2012 20:16 )Alzheimer napisał(a):  No Panowie. Zaraz wrzesień.
Czas podjęcia decyzji.
Albo zostajemy, albo. .........?

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120825/KOLOBRZEG/120829762
Tutaj akurat Małopolska
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/aktualnosci/malopolska/1237906-policyjna-ucieczka.html . Najlepsze jest tłumaczenie rzecznika że na miejsce odchodzących mają tłumy nowych - racja - tylko jak ma się do tego doświadczenie w służbie - z jednej strony doświadczony wyga a z drugiej "młody sztyft " - kto kogo będzie uczył psiej roboty.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 29-08-2012 15:33

Mam wrażenie, że na doświadczeniu nie bardzo zależy komukolwiek. Zrobią nabór, przeszkolą i tyle. A szkoda.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - morski48 - 29-08-2012 19:23

(29-08-2012 15:33 )Alzheimer napisał(a):  Mam wrażenie, że na doświadczeniu nie bardzo zależy komukolwiek. Zrobią nabór, przeszkolą i tyle. A szkoda.

dobrze mówisz Kolego. Dla tych na górze liczy się tylko liczba funków - sztuka jest sztuka... niestety... Sad

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - lenek - 29-08-2012 20:03

(29-08-2012 19:23 )morski48 napisał(a):  dobrze mówisz Kolego. Dla tych na górze liczy się tylko liczba funków - sztuka jest sztuka... niestety... Sad
I pisze to wielbiciel policji ?
Przecież tylko w SG miał być syf.

A poważnie - jak brakuje majstrów to się robi casting na majstra, a jak pomocników budowlanych to na pomocnika. Widocznie brakuje im pomocników Smile

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 29-08-2012 20:16

Szczerze mówiąc, to jestem w stanie zrozumieć polityków. Gdybym mieszkał w strzeżonym osiedlu, a z niego poruszał się tylko wypasioną limuzyną, to co mnie tam bezpieczeństwo interesuje.
Ja za to mieszkam w dużym, niezbyt bezpiecznym mieście i powrót wieczorem z imprezki pieszo wiąże się ze sporym ryzykiem.
Widzę młodzież w policyjnych mundurach na ulicach. I wg mojej oceny oni sobie nie radzą. Z całym szacunkiem dla policjantów. Unikają ciemnych zaułków i niebezpiecznych sytuacji.
I nie generalizuje tu, ale czasami jest to fakt.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Alzheimer - 30-08-2012 08:54

Zobaczcie jakie są propozycje na kryzys.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,12387829,Gdybym_byl_premierem____Jak_ekonomisci_chca_walczyc.html

Szczególnie to:

,,Ekonomiści podpowiadają premierowi zmianę zasad waloryzacji rent i emerytur. Dzisiaj podnoszone są one co roku o wysokość inflacji i jednej piątej wzrostu płac. Prof. Stanisław Gomułka, były wiceminister finansów w rządzie Tuska, a obecnie ekspert BCC, proponuje, by waloryzacja miała miejsce tylko w sytuacji, gdy inflacja przekroczy 5 proc.''
Okaże sie, że nie warto iść na emeryturę, bo Panowie z Busines Center Club mają takie propozycje!

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - morski48 - 30-08-2012 23:42

(29-08-2012 20:03 )lenek napisał(a):  
(29-08-2012 19:23 )morski48 napisał(a):  dobrze mówisz Kolego. Dla tych na górze liczy się tylko liczba funków - sztuka jest sztuka... niestety... Sad
I pisze to wielbiciel policji ?
Przecież tylko w SG miał być syf.

A poważnie - jak brakuje majstrów to się robi casting na majstra, a jak pomocników budowlanych to na pomocnika. Widocznie brakuje im pomocników Smile

A żebyś wiedział Kolego, że mimo wszystko wolałbym być w policji! A nie siedzieć w tym naszym syfie (zresztą pamiętasz, pisałem o tym sporo więc nie muszę powtarzać Smile )
Syf jest wszędzie a wolę być w policji z przyczyn osobistych!!!

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - PlanetaX - 31-08-2012 17:53

Podlinkuję "wizualny" komentarz z dnia 30.08 wiceprzewodniczącego ZG NSZZ Policjantów Józefa Partyki bezpośrednio tyczący się bieżących problemów również i naszych f-szy:

http://www.zwnszzp-gdansk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=218:najnowesze-informacje-emerytury-i-l4&catid=4:strona-zw-nszzp-woj-pomorskiego

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 05-09-2012 12:31

Waloryzacja procentowa emerytur i rent od 01.03.2013 - 4,48% http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,12060533,Waloryzacja_emerytur_i_rent_w_2013_r____o_4_48_proc_.html

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - zimmar - 13-09-2012 17:41

Ja postanowiłem odejść.
Dlaczego? - mam już dość, pogrywania własną osobą - obietnic bez pokrycia, rzucania kolejnych "kładek" pod nogi.
Wystarczy i to tyle.
Czas dla rodziny, dla dzieci - a nie tylko praca, praca.
Do odważnych świat należy a nie do wierzchcicieli, każdy ma swój rozum a podjęcie decyzji jest wypadkową wielu prostych. Ja z matmą nigdy nie miałem problemu - dalsze "służenie" uważam za bezsensowne. Jako młody jeszcze "obywatel" mam szanse na osiągnięcie w życiu czegość poza kolejną gwiazdką. amen

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - grzegorz - 14-09-2012 22:50

Ja tylko grzecznie pytam czy jako młody jeszcze "obywatel" będziesz pobierał jedynie emeryturkę czy zabierzesz po znajomościach lub bez nich miejsce pracy młodym, którzy zaczynają swoją "karierę" i nie mają żadnego zaplecza?

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 14-09-2012 23:49

(14-09-2012 22:50 )grzegorz napisał(a):  Ja tylko grzecznie pytam czy jako młody jeszcze "obywatel" będziesz pobierał jedynie emeryturkę czy zabierzesz po znajomościach lub bez nich miejsce pracy młodym, którzy zaczynają swoją "karierę" i nie mają żadnego zaplecza?

A to zależy czy kolega posiada pełną wysługę czy też nie. Bo jeśli to drugie to "pójdzie " w szarą strefę aby państwo nie czesało przez ładnych jeszcze parę lat jego emki . A jeśli posiada wysokie kwalifikacje przydatne w cywilu to nie sądzę aby " młody " w konkurencji z nim i to bez znajomości mógł być zatrudniony przez hipotetycznego pracodawcę. Z jednym się z tobą zgodzę - każdy były mundurowy posiadający emkę nie zginie z głodu.