Forum SG - IFP - Internetowe Forum Pograniczników
Zmiany w systemie emerytalnym - Wersja do druku

+- Forum SG - IFP - Internetowe Forum Pograniczników (http://forumsg.pl)
+-- Dział: Służba (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Emerytura (/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Wątek: Zmiany w systemie emerytalnym (/showthread.php?tid=7)

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 31-10-2016 14:01

Znam takich co mają 25 lat służby i dalej jeżdżą w patrole, a znam też takich co po roku służby wyladowali w ochronie informacji i porzadkuja ankiety bezpieczeństwa. Także jakąś prawosc i sprawiedliwość powinna w końcu nastać. O jakie zagrożenie dla zycia i zdrowia jest w OIN lub na przykkad archiwum SG? Albo w analizach i statystykach?

Ty zaś panie Bond bronisz tego niesprawiedliwego systemu, gdyż być może masz jakąś ciepłą i bezpieczną osmiogodzinna posadke i dawno już zapomnieles o uczuciu ,,hulajacego pod behatką wiatru i zimnej podeszwy trzewikow desantowa". A ja nie jestem w stanie zaakceptowac że otyła kierowniczka z logistyki odejdzie w tym samym czasie na emeryturę. Bez reuamtyzmu i nerwicy. I nigdy nie wykonawszy nawet jednego chociaz zadania SG zapisansgo w ustawie. To chore.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - wiedźma - 31-10-2016 15:39

"A ja nie jestem w stanie zaakceptowac że otyła kierowniczka z logistyki odejdzie w tym samym czasie na emeryturę. Bez reuamtyzmu i nerwicy."
Zapomniałeś dodać ze taki jeden z drugą odejdą na emke z maksymalnie wywindowanymi dodatkami etc. które mieli czas wydreptac u starego w sztabie.
Reszta z pasów czy też z paska odchodzi z tym co od lat miało na odcinku wypłaty i nikt im niczego nie podrzuci na odchodne.
Z mojej strony krótko: jeżeli do służby nie pobierasz broni, nie masz jej w swej imiennej szafie - twoje stanowisko powinno być cywilne.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 31-10-2016 15:51

A przynajmniej cała logistyka, kadry, finanse.
A co do dodatków to rzeczywiście. Znam przypadki bonusu 1000 na odejście. Z a wierna i spolegliwa służbę

I znam przypadki wyrobnikow z pełną wysluga co nie dostali zlamanego centa na odejście.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - pogranicznik - 31-10-2016 15:58

Niestety nikt tu nic nie zmieni ten co dyma po nocach i leży w deszczu w trawie dalej bedzie miał 60 ziko albo i nie dodatku a pani w kadrach siedząca w cieplej kancelarii bez broni i narazenia zycia duzo wiecej. A wiecie czemu bo zwiazki w kgsg tez pracuja w cieplym na 8 godz.

(31-10-2016 15:51 )cymbal napisał(a):  A przynajmniej cała logistyka, kadry, finanse.
A co do dodatków to rzeczywiście. Znam przypadki bonusu 1000 na odejście. Z a wierna i spolegliwa służbę

I znam przypadki wyrobnikow z pełną wysluga co nie dostali zlamanego centa na odejście.

U mnie w psg na pełną z 2 grupy odchodzili

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 31-10-2016 16:49

To wstyd dla systemu.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - krissg - 31-10-2016 21:01

Niestety takie jest życie rok za półtora też zabrali zamiast zostawić go tylko tym którzy najbardziej dostają w dupe mam tu na myśli wschód ale tylko zielona granicą i pasy. Cała logistyka, komendanci, kierownicy itp powinni mieć rok za rok. A u nas w imię sprawiedliwości społecznej zabrali wszystkim.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - krissg - 01-11-2016 18:49

(01-11-2016 10:14 )Bond napisał(a):  
(31-10-2016 21:01 )krissg napisał(a):  Niestety takie jest życie rok za półtora też zabrali zamiast zostawić go tylko tym którzy najbardziej dostają w dupe mam tu na myśli wschód ale tylko zielona granicą i pasy. Cała logistyka, komendanci, kierownicy itp powinni mieć rok za rok. A u nas w imię sprawiedliwości społecznej zabrali wszystkim.
Popieram logiczna odpowiedz...

Niestety tak to u nas wygląda. W imię sprawiedliwości społecznej zabiera się wszystkim i nasze emerytury podążają tą samą drogą. Gdyby nie sytuacja geopolityczne w której się obecnie znajdujemy pewnie było by jeszcze gorzej. Nie zazdroszczę tym którzy się przyjęli na nowych zasadach bo szansa na to że przejdą na emeryturę po 25 latach jest bardzo mała.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - niki - 02-11-2016 08:46

a ja raczej myślę że Ci co mają ciągnąć z 25 (min 55) do wieku emerytalnego rzucą tę robotę. Przynajmniej część młodych która mieszka w miastach lub myśli o wyjeździe z PL, zostaną jedynie Ci co muszą dociągnąć jakoś a szkoda rzucać roboty bo półmetek albo mniej zostało do e-mki, zostaną kobiety z wiadomych przyczyn i tak to będzie wyglądać. Przepisy się komplikują, obowiązków rośnie a pieniążków jakoś proporcjonalnie już nie.
No i zostaną jeszcze Ci z własną DG aby nie płacić do ZUSu a mają blisko do roboty lub jakieś proste zadania w służbie.
Ci co mają ponad 80-100km jak nie załatwią sobie roboty bliżej domu to też zrezygnują bo praca urzędnika w starostwie/gminie, bo na takich zadupiach często są PSG, jest bliżej domu a szanse rozwoju większe choć na początek wypłata dużo niższa (ale potem to już różnie bywa).

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Nawoj - 02-11-2016 10:39

Trafna uwaga. Jestem tego najlepszym przykładem. Całe życie chciałem iść w mundur. Pieniądze zarabiałem w cywilu nawet niezłe, ale wizja noszenia munduru we mnie zwyciężyła i tak oto zaraz doczekam się stałej, mając na karku niespełna 35 lat. Inaczej to jednak wszystko sobie wyobrażałem. Głośno nie narzekam, bo jestem w krg. Jak widzę "młodych", którzy dojeżdżają na 8 godzin zielonej po 60 km., albo i jeszcze więcej, to im nie dziwię się, że chcą uciekać gdzie indziej. To, że przepisy się komplikują i przybywa obowiązków to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale jeżeli "góra" w naszej PSG nie pomaga, a wręcz rzuca kłody pod nogi, no to ja im wszystkim szczerze gratuluję i zastanawiam się kto będzie tyle lat w świątki, piątki i niedziele, po nocach za te pieniądze "służył"... Przy ustalaniu dodatków, nagród, terminów urlopów- sorry, jesteś za nisko z oceną funkcjonariusza. Z kolei jak jesteś w czubie tych ich durnych statystyk- sorry, pozycja w ocenie funkcjonariusza to nie wszystko... Paranoja jakaś. Od niedawna sam się zastanawiam ile czasu tu jeszcze wytrzymam.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 02-11-2016 18:04

Ja to w ogóle dziwię się młodym ludziom, którzy do tej pory nie przenieśli się do policji z SG. Szału tam nie ma, ale jest zdecydowanie wiecej pozytywów. Mianowicie. Zdecydowania, ale to zdecydowanie ciekawsza praca wiecej uprawnień mniej reorganizacji wiecej jednostek organizacyjnych w poblizu miejsca zamieszkania wiecej samodzielności funkcjonariuszy i mniej czasu na durnoty bo jest wiecej pracy. Mniej zrytych beretów którzy za strzal w kulochwyt każą jeździć na dodatkowe egzaminy i wymierzaja karydyscyplinarne itp itp. itp. Poza tym prac jest bardziej uzteczna dla społeczeństw. I najważniejsze. Policjanta nie myla z celnikiem albo lesniczym. ?

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - wiedźma - 02-11-2016 19:16

Cymbal - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Osobiście znam 4 policjantów którzy przenieśli sie do SG. Żadnego z nich koniem byś nie zaciągnął spowrotem do poprzedniej firmy.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - robdob - 22-11-2016 10:22

http://wyborcza.pl/7,75398,21011700,jeden-dzien-pracy-w-prl-a-reszta-w-iii-rp-niewazne-koniec.html
wPISdu

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 22-11-2016 11:19

(22-11-2016 10:22 )robdob napisał(a):  http://wyborcza.pl/7,75398,21011700,jeden-dzien-pracy-w-prl-a-reszta-w-iii-rp-niewazne-koniec.html
wPISdu

Czyli jeden dzień zaszczytnej służby w WOP i emerytura bye bye???
Coraz weselej się robi.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 22-11-2016 12:00

No może nie bye bye ale emerytura pójdzie w dół jak tupolew. 1600 złotych na rączkę. Będzie bolało co niektórych dyrektorów z KGSG lub komendancikow z oddziałów.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - civic07 - 22-11-2016 12:10

(22-11-2016 12:00 )cymbal napisał(a):  No może nie bye bye ale emerytura pójdzie w dół jak tupolew. 1600 złotych na rączkę. Będzie bolało co niektórych dyrektorów z KGSG lub komendancikow z oddziałów.

Widzę, że masz olbrzymi kompleks wobec ludzi wykształconych i inteligentnych

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 22-11-2016 12:17

Wykształcenie nie świadczy o inteligencji. Mylisz i niepotrzebnie łączysz te dwa pojęcia.
Poza tym stwierdziłem fakt. To zaboli. Bez szczególnej satysfakcji.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - quasimodo1 - 22-11-2016 13:02

Jeśli projekt przejdzie ,to wszyscy strażnicy graniczni niezależnie czy podoficer ,chorąży czy oficer młodszy lub starszy którzy za WOP-u służyli choć jeden dzień w kontroli ruchu granicznego oraz w Zwiadzie WOP - będą mieli wypłacaną emkę w wysokości circa 1600 zlp netto a także ich rodziny jeśli chodzi o renty (tyle że w innej wysokości ). Renty -I,II,III grupy w przeciwieństwie do poprzedniej ustawy dezubekizacyjnej także będą obcięte.
Ale też jest jeden myk - Ci WOP- iści ,którzy odeszli np 1991 roku na emke żołnierską wypłacaną przez Wojskowe Biura Emerytalne nie będą mieli jej ciętej.Ponieważ dotyczy to tylko ZER-u MSWiA.
Prawdopodobnie cięcia emek nie będą dotyczyć WOP-istów ze sztabów Brygad WOP ,Batalionów Granicznych WOP czy strażnic - za wyjątkiem wydziałów KRG i Zwiadu WOP.
Związki zawodowe NSZZFSG - uwagi do projektu

http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12287556/katalog/12366417#12366417

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - cymbal - 22-11-2016 13:18

Potrzebne są na gwałt pieniądze na realizację sztandarowego programu czyli 500+
A cel uświęca środki.

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - Valhalla49 - 22-11-2016 13:31

Deubekizacja - ciąg dalszy
Ciekawa lektura do poczytania.

https://bip.mswia.gov.pl/bip/projekty-aktow-prawnyc/2016/24188,projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-zaopatrzeniu-emerytalnym-funkcjonariuszy-Polic.html

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów

Art 13 b 1 Za służbę na rzecz totalitarnego państwa uznaje się służbę od dnia 22 lipca 1944 do dnia 31 lipca 1990 w niżej wymienionych cywilnych i wojskowych instytucjach i formacjach:
ppkt 5 litera:
b/ wykonujący zadania wywiadowe i kontrwywiadowcze:
- Zwiad Wojsk Ochrony Pogranicza

c/ wypełniający zadania Służby Bezpieczeństwa:
- Zarząd Kontroli Ruchu granicznego

RE: Zmiany w systemie emerytalnym - rudi - 22-11-2016 14:47

http://www.nszzfsg.org/attachments/article/518/obni%C5%BCkaemerytur%20_-%20nowy%20projekt.pdf