Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (02.11.2023) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 584. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Pozbawienie funkcjonariusza środków do życia
|
25-03-2013, 15:14
|
|||
|
|||
Pozbawienie funkcjonariusza środków do życia
Czy można funkcjonariusz pozbawić uposażenia. ?
Do tej pory myślałem, że funkcjonariusz nienagannie pełniący służbę , po określonym czasie nabywa prawa emerytalne i ma zapewnione świadczenia finansowe – dożywotnio, no chyba , że popełni przestępstwo. Jak się jednak okazuje jest wyjątek. A mianowicie taki ,że można pozbawić funkcjonariusza świadczeń w wypadku jak wygra z SG sprawę w sądzie. SPRAWA TYCZY SIĘ NADODRZAŃSKIEGO ODDZIAŁU SG W dniu 30.12. 2010 roku Minister MSW zwolnił mnie ze służby w SG , a termin zwolnienia ustalił na dzień 31 grudzień 2010 roku . Takie ekspresowe zwolnienie powodowało ,że SG nie musiało płacić należności za 2011 rok. Rozkaz dostarczono 19 stycznia 2011 roku. Zostałem emerytem, i owszem z pełną wysługą emerytalną. Ekspresowe zwolnienie zaskarżyłem w Sądzie Administracyjnym i wygrałem. Wyrok uprawomocnił się 15 grudnia 2012 roku. Tak dla potomnych: najpierw skuteczne doręczenie rozkazu o zwolnieniu a dopiero potem zwolnienie funkcjonariusza. Wyrok NSA w Warszawie z dnia 29 czerwca 2012 roku – sygn. Akt I OSK 2450/11 Wyrok WSA w Warszawie z dnia 17 października 2012 roku – sygn. Akt II Sa/Wa 1336/12 Jak koś będzie potrzebował informacji to lektura tych wyroków na pewno pomoże. No ale co dalej? Wszystkie formalności o zgłoszeniu gotowości podjęcia służby dopełniłem, nawet na wyrost. Od uprawomocnienia się wyroku mija powoli czwarty miesiąc a efekt: - zostałem pozbawiony emerytury / Komendant NO SG błyskawicznie powiadomił ZER o wyroku sądu, następnie nie odpowiadał na zapytania z ZER co oddział zamierza ze mną zrobić/; - Komendant NO SG w formie pisemnej odmówił mi powrotu na mocy art. 46 ust. o SG, co za tym idzie nie odpowiedział na wypłatę odszkodowania za okres pobytu poza służbą; - Nie wypłaca mi poborów ,ani innych należności - twierdzi ,że czeka na wykładnię prawną z Warszawy. - Wysłał mi informację o zwolnieniu od zajęć służbowych- od dnia 05 lutego 2013 roku. / a co z okresem od 15 grudnia 2012/; - Komendant NO SG 07 marca poinformował mnie , że jestem funkcjonariuszem od 15 grudnia 2012 roku i posiadam prawa i obowiązki określone w ustawie o SG. W chwili obecnej – brak emerytury , brak finansów ze straży. Podejrzewam ,że ubezpieczenia zdrowotnego również nikt nie opłaca. Moje finanse są w wysokim stopniu nadszarpnięte- ostatniej raty za mieszkanie już nie opłaciłem. Można to krótko określić , brak środków do życia. Ludzi się zawiesza , płaci połowę poborów, wyrokiem sądowym zabiera wypłaty, A ja mam wszystko zabrane , bez postępowań, bez moich przewinień. Tak dla zasady ,że wygrywanie z urzędem nie popłaca. Rozumiem Komendanta ,że czeka na wykładnię prawną, ale od uprawomocnienia się wyroku minęło już prawie cztery miesiące. A pozostawienie funkcjonariusza bez środków do życia /nie z jego winny/ to dla mnie przestępstwo. Komendantem jest się po to żeby podejmować decyzje, a czas był aby spokojnie przemyśleć swoje działania. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Moje pomysły: - transparent i protest przed KG; - strajk głodowy / to też chyba w Komendzie Głównej/; - o bardziej radykalnych środkach staram się na razie nie myśleć; Wszelkie pomysły , dobre rady i te złe również, mile widziane. Ja już jestem nieźle zdesperowany. A może jakaś prasa i próba nagłośnienia w mediach. A swoją drogą to chętnie udostępnił bym całą korespondencję z tej sprawy – w celach edukacyjnych , dla tych co chcą walczyć z „władzą” o swoje, a przy okazji było by widać jak działa nasza administracja. Pozdrawiam bdarek4 |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości