Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (02.11.2023) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 584. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozbawienie funkcjonariusza środków do życia
25-03-2013, 15:14
Pozbawienie funkcjonariusza środków do życia
Czy można funkcjonariusz pozbawić uposażenia. ?
Do tej pory myślałem, że funkcjonariusz nienagannie pełniący służbę , po określonym czasie nabywa prawa emerytalne i ma zapewnione świadczenia finansowe – dożywotnio, no chyba , że popełni przestępstwo.

Jak się jednak okazuje jest wyjątek.
A mianowicie taki ,że można pozbawić funkcjonariusza świadczeń w wypadku jak wygra z SG sprawę w sądzie.

SPRAWA TYCZY SIĘ NADODRZAŃSKIEGO ODDZIAŁU SG
W dniu 30.12. 2010 roku Minister MSW zwolnił mnie ze służby w SG , a termin zwolnienia ustalił na dzień 31 grudzień 2010 roku .
Takie ekspresowe zwolnienie powodowało ,że SG nie musiało płacić należności za 2011 rok.
Rozkaz dostarczono 19 stycznia 2011 roku.
Zostałem emerytem, i owszem z pełną wysługą emerytalną.

Ekspresowe zwolnienie zaskarżyłem w Sądzie Administracyjnym i wygrałem.
Wyrok uprawomocnił się 15 grudnia 2012 roku.
Tak dla potomnych:
najpierw skuteczne doręczenie rozkazu o zwolnieniu a dopiero potem zwolnienie funkcjonariusza.

Wyrok NSA w Warszawie z dnia 29 czerwca 2012 roku – sygn. Akt I OSK 2450/11
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 17 października 2012 roku – sygn. Akt II Sa/Wa 1336/12

Jak koś będzie potrzebował informacji to lektura tych wyroków na pewno pomoże.

No ale co dalej?
Wszystkie formalności o zgłoszeniu gotowości podjęcia służby dopełniłem, nawet na wyrost.
Od uprawomocnienia się wyroku mija powoli czwarty miesiąc a efekt:
- zostałem pozbawiony emerytury / Komendant NO SG błyskawicznie powiadomił ZER o wyroku sądu, następnie nie odpowiadał na zapytania z ZER co oddział zamierza ze mną zrobić/;

- Komendant NO SG w formie pisemnej odmówił mi powrotu na mocy art. 46 ust. o SG, co za tym idzie nie odpowiedział na wypłatę odszkodowania za okres pobytu poza służbą;

- Nie wypłaca mi poborów ,ani innych należności - twierdzi ,że czeka na wykładnię prawną z Warszawy.

- Wysłał mi informację o zwolnieniu od zajęć służbowych- od dnia 05 lutego 2013 roku.
/ a co z okresem od 15 grudnia 2012/;

- Komendant NO SG 07 marca poinformował mnie , że jestem funkcjonariuszem od 15 grudnia 2012 roku i posiadam prawa i obowiązki określone w ustawie o SG.

W chwili obecnej – brak emerytury , brak finansów ze straży. Podejrzewam ,że ubezpieczenia zdrowotnego również nikt nie opłaca.
Moje finanse są w wysokim stopniu nadszarpnięte- ostatniej raty za mieszkanie już nie opłaciłem.
Można to krótko określić , brak środków do życia.

Ludzi się zawiesza , płaci połowę poborów, wyrokiem sądowym zabiera wypłaty,
A ja mam wszystko zabrane , bez postępowań, bez moich przewinień.
Tak dla zasady ,że wygrywanie z urzędem nie popłaca.
Rozumiem Komendanta ,że czeka na wykładnię prawną, ale od uprawomocnienia się wyroku minęło już prawie cztery miesiące.
A pozostawienie funkcjonariusza bez środków do życia /nie z jego winny/ to dla mnie przestępstwo.
Komendantem jest się po to żeby podejmować decyzje, a czas był aby spokojnie przemyśleć swoje działania.

Co w takiej sytuacji mam zrobić?
Moje pomysły:
- transparent i protest przed KG;
- strajk głodowy / to też chyba w Komendzie Głównej/;
- o bardziej radykalnych środkach staram się na razie nie myśleć;

Wszelkie pomysły , dobre rady i te złe również, mile widziane.
Ja już jestem nieźle zdesperowany.
A może jakaś prasa i próba nagłośnienia w mediach.

A swoją drogą to chętnie udostępnił bym całą korespondencję z tej sprawy – w celach edukacyjnych , dla tych co chcą walczyć z „władzą” o swoje, a przy okazji było by widać jak działa nasza administracja.

Pozdrawiam
bdarek4
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Pozbawienie funkcjonariusza środków do życia - bdarek4 - 25-03-2013 15:14

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS