W listopadzie 2022 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (24.12.2022) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 266. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Celnicy jako Służba Mundurowa
|
08-03-2015, 16:32
|
|||
|
|||
RE: Celnicy jako Służba Mundurowa
Patologią jest, że funkcjonariusze np. pionu głównego księgowego po 15 latach mogą iść na emeryturę. Lub w TiZ. Tam powinni siedzieć sami cywile. Albo powinno się im liczyć 1.3 za rok.
|
|||
08-03-2015, 19:09
|
|||
|
|||
Wykładowcy cywile? To byśmy się uczyli czystej teorii, chwalę sobie zajęcia z niektórymi doświadczonymi wykładowcami, którzy tłumaczyli nie tylko teoretycznie ale także praktycznie. Ale wf-ści w stopniach oficerskich to patologia
![]() |
|||
08-03-2015, 19:46
|
|||
|
|||
Który wykładowca krg pracował na stempla? Praktyka ?
|
|||
08-03-2015, 21:21
|
|||
|
|||
sam znam - i to w stopniu ppłk no i co ??
|
|||
08-03-2015, 21:26
|
|||
|
|||
Ile lat w krg przepracował?
|
|||
10-03-2015, 09:20
|
|||
|
|||
RE: Celnicy jako Służba Mundurowa | |||
10-03-2015, 10:29
|
|||
|
|||
a kiedy Straż Miejska też złoży wniosek do TK bo to dyskryminacja
![]() |
|||
10-03-2015, 19:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2015 19:43 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
(10-03-2015 10:29 )chorazynowy napisał(a): a kiedy Straż Miejska też złoży wniosek do TK bo to dyskryminacja I tutaj kolego się zdziwisz - w 2009 roku PIS chciał taką ustawę w sejmie przeforsować , ale zablokowali ją ci z peło http://fakty.interia.pl/polska/news-stra...nId,858349 ,także kto wie ![]() |
|||
10-03-2015, 20:03
|
|||
|
|||
SOK są bardziej mundurowi niż celnicy.
|
|||
10-03-2015, 21:39
|
|||
|
|||
(08-03-2015 11:37 )chorazynowy napisał(a): Panowie nie porównujecie celników do Straży granicznej, my kiedyś byliśmy formacją typu wojskowo -policyjną a teraz tylko typu policyjnego my mamy chronić fizycznie granice przed każdym. A celnik to inaczej urzędas skarbowy odpowiedzialny za akcyzy i podatki. P.s nie długo SOK, Straż Leśna, Rybacka, Listonosze, Kolejarze oni wszyscy noszą mundury tez będą chcieli 55 lat emerytury ,każdy z nich się naraża na niebezpieczeństwo bardziej niż celnicy przykład SOK zadymy w pociągach. Straż leśna łapanie kłusowników którzy nieraz sa uzbrojeni w broń myśliwska itd Żadna prowokacja, zarejestrowałem się bo zaintrygowała mnie wasza dyskusja. Jestem funkcjonariuszem SC z granicy. Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy. Nie można oceniać zasadności przywileju li tylko i wyłącznie przez pryzmat wykonywanych zadań. Idąc tym tokiem panie z SG siedzące w budkach paszportowych na granicy nie różnią się niczym od pań z poczty ![]() ![]() |
|||
10-03-2015, 21:59
|
|||
|
|||
Prawda jest taka ,że wielu zachowuje się jak pies ogrodnika.Nie wiem ,może czują się lepsi ? Nie wiem . Trzeba uderzyć się samemu w pierś - dzisiaj strażnik graniczny to już niestety - nie obrażając nikogo urzędas w mundurze - większość 14 tysięcznej formacji pracuje a nie służy w godzinach urzędowych w dni robocze 8 godzin ,tworząc tony makulatury , parząc bulgot w samowarach , patrząc w sufit.Dzisiejsza emigrejszyn to przecież nic innego jak inspekcja pracy,fitosanitarna,bhp ? Tych co służą świątek ,piątek - w smrodzie, w mrozie ze smarem pod nosem , w skwarze ,wykonując realizacje czy napierdalając na piechotę 30kaemów - ilu jest w skali formacji 3 czy 4 tysie - sami sobie odpowiedzcie . W celasach przynajmniej jest kolo po przejściach ,któremu jeszcze się chce coś robić dla swoich kolegów i koleżanek i przynajmniej wywalczył korzystne orzeczenie TK . Chorążynowy ,ty jeszcze chciałeś niedawno maszerować na Wawe - broniąc "przywileju" 2 tysi mundurówki - idąc twoim tokiem myślenia - ana huj ci ona - przecież uniform służbowy dostajesz ,na pranie też dostaniesz 9 stów.
|
|||
11-03-2015, 09:59
|
|||
|
|||
Celnicy powinni mieć takie same przepisy emerytalne jak inne formacje mundurowe. Też naginają na zmiany, na przejściach, w terenie. Jeżeli jest taka możliwość to tylko korzystać. W pełni popieram ich dążenia.
|
|||
12-03-2015, 10:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015 10:27 przez mlody kot.)
|
|||
|
|||
pani w kantorze też.
siedza w budzie przed kompem,nawet nie wychodzą.broni brak,ciśnienia brak. z nad buga |
|||
12-03-2015, 17:16
|
|||
|
|||
...żeby tak komuś od tego "ciśnienia" przypadkiem żyłka w d...e nie pękła. W Placówkach SG (nie mówiąc o oddziałach) też wszyscy broni nie noszą. I co?
|
|||
12-03-2015, 20:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015 20:27 przez Celny.)
|
|||
|
|||
(12-03-2015 10:26 )mlody kot napisał(a): pani w kantorze też.Siedzą w budzie???? Nawet nie wychodzą???? Na pasie praktycznie nie wchodząc do budy stałem 23 lata, i to razem z Kolegami z S.G. wiosną, latem ,jesienią i zimą. Ciśnienie znam na maxa we wszelakich jego odmianach...Bardzo często z kolegami z S.G. pomagaliśmy sobie w różnych przypadkach związanych ze służbą na pasie....Brak broni to nie nasza wina tylko ustawodawcy,od zawsze twierdziłem i twierdzę że broń nam się na milion % należy dla naszego WSPÓLNEGO bezpieczeństwa i nie boję się jej posiadania. Byłem w wojsku, z bronią miałem do czynienia, wiem jak się z nią obchodzić i rozumiem jaka to odpowiedzialność..ba, byłem nawet na S.CH. KĘTRZYN.... Zrezygnowałem ponieważ wbrew mojej woli przeniesiono mnie z KRG do ........ Poza tym w S.G. nie wszyscy, oj nie wszyscy noszą broń, prawda kolego "młody kot" ? Czy nadal jestem Panią w kantorze??? |
|||
12-03-2015, 20:27
|
|||
|
|||
Ze swojej strony powiem tylko, że wstydzę się, iż w mojej formacji znajdują się osoby, które pracę funkcjonariusza UC na granicy państwowej porównują do pracy "pani z kantoru".
Widzę dwa typy osób, które takie opinie wyrażają. Są to albo komplentni dyletanci, którzy z granicą nie mają nic wspólnego lub zwykli pieniacze, którzy za wszelką cenę chcą siać zamęt. |
|||
12-03-2015, 20:35
|
|||
|
|||
(12-03-2015 20:27 )wiedźma napisał(a): Ze swojej strony powiem tylko, że wstydzę się, iż w mojej formacji znajdują się osoby, które pracę funkcjonariusza UC na granicy państwowej porównują do pracy "pani z kantoru". Dzięki "Wiedźma" . BARDZO wielu moich kolegów pełniło służbę razem z Wami...spotkała nas alokacja, tzw. "wypier..l " na wschód. Tam też byliśmy i jesteśmy na granicach, stoimy obok siebie, razem użeramy się z "turystami"..... sami wiecie o co chodzi..... |
|||
12-03-2015, 20:42
|
|||
|
|||
W każdej formacji znajdą się ludzie z manią wyższości, którzy uzurpują sobie prawo do bycia jedynymi pracującymi. Fakty są takie, że w obu formacjach są ludzie którzy ciężko zapierdzielają i powinni mieć prawo do przywilejów emerytalnych oraz tacy, których jedyną specjalnością jest parzenie kawy. System emerytalny powinien być tak skonstruowany aby ci ciężej pracujący mogli odejść szybciej a tzw "biurowi" już nie. Zmiany takie w moim mniemaniu są niemożliwe gdyż W-wa i ich kolesiostwo są nie do ruszenia.
|
|||
12-03-2015, 21:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2015 21:04 przez Kłykcin kończysty.)
|
|||
|
|||
Kolego Celny :
Po co Wam giwery? Czy potrzeba posiadać broń podczas weryfikacji deklaracji celnej, albo obsłudze Intrasatów, czy jak to się tam zwie! A jak że sprawnością fizyczną, ze szkoszarowaniem na polecenie haupt przełożonego, jak z udziałem w niebezpiecznych misjach, kontyntyngentach poza granicami kraju, realizacją czynności OR, działaniami specjalnymi i zatrzymywanie niebezpiecznych przestępców itp itd. Czy u Was to występuje? Z całym szacunkiem, ale SC to typowa, urzednicza firma. Jeśli dla Was przywileje - to dla baby w kantorze także!!! I dla pani w spedycji! ![]() |
|||
12-03-2015, 21:14
|
|||
|
|||
Celny odpuść co się będziesz z koniem kopał... jak mówi przysłowie z gówna bata nie ukręcisz.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: