Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Zmiany w systemie emerytalnym
|
28-02-2012, 23:29
|
|||
|
|||
Zmiany w systemie emerytalnym
(28-02-2012 22:05 )lenek napisał(a):(28-02-2012 21:51 )partyzant napisał(a): A tu nowość z MF....Fora są dla tych co czytają, a nie piszą . Wystarczyło popatrzeć 2 posty wyżej. I może nie powielać w innych wątkach. Wybacz, płonę ze wstydu. Zastanawiałem się gdzie dać. Media czy emerytury. I tak jakoś wyszło. Sorki. |
|||
29-02-2012, 08:55
|
|||
|
|||
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
(28-02-2012 20:59 )Fantomas napisał(a): Dla polepszenia humoruOni są bezbłędni Niemieccy koledzy już opracowali specjalny pojazd pościgowy do wykorzystania służbowego przez "doświadczonych" f-szy za uciekającym 20-latkiem Ale jesteśmy sami sobie winni gdyż "poważność" traktowania nas przez rządzących jest wprost proporcjonalna do jakości naszych protestów. I tak możemy się oflagowywać, manifestować ewentualnie stanowczo się nie zgadzać ..aż nam do 80-tki każą pracować i to za 1/3 tego co mamy w tej chwili. Dopóki społeczeństwo nie odczuje na własnej skórze naszego niezadowolenia dopóty tego typu głupoty będą chodziły im po głowach. A słowo polityka w tym kraju jest tyle warte ile rozkładające się po zimie na chodnikach psie kupy 8 marca jest zaplanowane spotkanie ZZ z Cichockim, być może dowiemy się czegoś więcej odnośnie szczegółów "rewelacji" Rostowskiego: http://www.nszzp.pl/index.php?option=com...&Itemid=30 Proponuję na to spotknie zakupić reprezentacyjny bukiet i uroczyście wręczyć go Ministrowi MSW ..z okazji dnia kobiet. Może da mu to coś do myślenia |
|||
29-02-2012, 11:54
|
|||
|
|||
A czy ty Planeta myślisz że rządzący niewiedzą jaka jest struktura lat stażu wśród mundurowych ? Dobrze wiedzą - w Policji prawie 60 tysięcy policjantów nie ma stażu 15 lat, w SG w granicach nawet 70 % w skali formacji.I tutaj mają ochotę zrobić oszczędności.No i jeszcze system naliczania emerytury i to chyba dla wszystkich. Ciekawe tylko - mieli taki zamiar wcześniej i sir Vincentowi za szybko się wymsknęło.
|
|||
29-02-2012, 21:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2012 22:13 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
Nie wierzę ale na dzień dzisiejszy propozycje sir Vincenta są odrzucone ,no może inaczej - sformułowali to tak- są sprzeczne ale nie zapisali jak przy propozycjach innych instytucji - Uwagi nieuwzględnione . Ciągle musi być wyostrzona czujność. http://bip.msw.gov.pl/download/4/11646/Tabela_uwagi.pdf
|
|||
29-02-2012, 22:18
|
|||
|
|||
Cytat:Stanowisko zawierające propozycję brzmienia przepisów dotyczących sposobu wyliczania podstawy emerytury. Kod: Uwaga zostanie uwzględniona. czyli koniec marzeń o rok za półtora? zacznie się ewakuacja!!! |
|||
29-02-2012, 22:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2012 22:31 przez Przemo.)
|
|||
|
|||
Chyba tak to trzeba zrozumieć ... bo po wykreśleniu w art. 74 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej pozostawała nadziej w postaci art. 16a w projekcie a tymczasem czar prysł
Zrezygnowano z wprowadzania art. 16a, zostanie dodany przepis przejściowy w brzmieniu: „Art. X. Funkcjonariuszom Straży Granicznej okresy służby, o których mowa w art. 74 ust. 2 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej w brzmieniu obowiązującym do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, pełnionej za okres do dnia 31 grudnia 2012 r. zalicza się do wysługi emerytalnej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, na zasadach dotychczasowych.”. |
|||
29-02-2012, 22:37
|
|||
|
|||
Po mojemu - wszyscy funkcjonariusze przyjęci przed 2013 na starych zasadach - będą mieli zaliczone okresy służby z dawnego art.74.2 ale tylko do dnia 31.12.2012. Czyli funk odchodzący na emke np w 2015 roku a pełniący służbę w gjo ,będzie miał zaliczony okres 1 za 1,5 ale tylko do dnia 31.12.2012 roku ,pozostałe lata 2013-2015 policzą mu jak 1 za 1.
|
|||
29-02-2012, 22:43
|
|||
|
|||
dokładnie.
|
|||
29-02-2012, 22:44
|
|||
|
|||
Też tak to zrozumiałem. Więc raczej ewakuacji z tego powodu nie będzie.
|
|||
29-02-2012, 23:06
|
|||
|
|||
(29-02-2012 22:37 )quasimodo1 napisał(a): Po mojemu - wszyscy funkcjonariusze przyjęci przed 2013 na starych zasadach - będą mieli zaliczone okresy służby z dawnego art.74.2 ale tylko do dnia 31.12.2012. Czyli funk odchodzący na emke np w 2015 roku a pełniący służbę w gjo ,będzie miał zaliczony okres 1 za 1,5 ale tylko do dnia 31.12.2012 roku ,pozostałe lata 2013-2015 policzą mu jak 1 za 1. dokładnie też to tak rozumiałem tylko wyrwało mi się znienacka - tak jak ja mam w tej chwili ok.71% czyli licząc od 1.1.2013 2,6% a nie 3,9% pozostaje pół roku więcej do pełnej Tylko czytając ten tekst to przychylili się do prośby Komendanta Głównego SG - pytanie ile razy jeszcze nas wydymają |
|||
29-02-2012, 23:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2012 00:11 przez Przemo.)
|
|||
|
|||
(29-02-2012 23:06 )maluch napisał(a): (...) pytanie ile razy jeszcze nas wydymającoś mi się wydaje że jeszcze kilka bo skoro Główny pisze: "W przypadku rezygnacji w nowelizowanej ustawie z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy z przepisu art.l6a przewidującego zaliczenie do wymiaru wysługi emerytalnej za l rok służby półtora roku służby" a była cisza o tym, że art.16a wyleci z projektu to aż strach pomyśleć co jeszcze pokątnie wywalili z przyszłej ustawy Może już jesteśmy na nowych zasadach tylko jeszcze tego nie wiemy EDIT: teraz dopiero doczytałem że uwaga odnośnie zaliczania rok za półtora wyszła od sir Vincenta który pięterko wyżej nad naszym Głównym stwierdził : Wątpliwości budzą zaproponowane w projekcie ustawy przepisy dotyczące: - zaliczania do wymiaru wysługi emerytalnej funkcjonariuszom Straży Granicznej za 1 rok służby półtora roku służby (art. 2 dot. art. 16a), |
|||
01-03-2012, 00:24
|
|||
|
|||
O tym, że ten artykuł się nie utrzyma było wiadomo od dawna. W najgorszym scenariuszu na poziomie Senatu. I nie ze względu na sprawy społeczne, finansowe czy merytoryczne tylko prawne - przecież ustawa (zmiana ustawy) miała dotyczyć nowo przyjętych (więc wszystkie art dodatkowe nie mają racji bytu).
Dlatego wielki szacun dla związkowców (pogardzanych przez niektórych) i 01 za to, że we właściwym momencie wysadzili spróchniałe drzewo. Popieranie protestu nie sprowadza się do "darcia japy" na forum tylko do realizacji konkretnych spraw. Dlatego kiedyś pisałem, że nie należy nazywać kogoś "zdrajcą?" o wielu rzeczach nie wiedząc. |
|||
01-03-2012, 06:20
|
|||
|
|||
Poniżej pełna treść dokumentu z wyszczególnieniem uwag czyli kto i co proponował:
http://bip.msw.gov.pl/download/4/11646/Tabela_uwagi.pdf Z którego wynika, że obrabiają nas na własną prośbę - w końcu na naszych kolegów ze stolicy można zawsze liczyć |
|||
01-03-2012, 09:01
|
|||
|
|||
(01-03-2012 06:20 )PlanetaX napisał(a): Poniżej pełna treść dokumentu z wyszczególnieniem uwag czyli kto i co proponował:Planeta ,ty chyba nie czytasz tego co jest napisane wcześniej.Rozkminiliśmy to już wcześniej.Sir Vincent próbował zrobić wszystkich w......... -ale projektodawca stwierdził że są sprzeczne z założeniami reformy,ale uwaga nie napisano jak przy uwagach innych instytucji - Uwag nieuwzględniono- czyli czujność musi być wyostrzona . Z uwag ze strony SG nie wyszło żle- i co najważniejsze uwagi te zostały uwzględnione.Czyli jeszcze nikogo nie obrobili.Poczytaj wcześniejsze posty. |
|||
01-03-2012, 09:32
|
|||
|
|||
quasimodo1 - coś ci się pomyliło - projekt mówił o tym ( poprzez dodanie art 16a) ,że ci co pracują (służą teraz) dalej będą mieli półtora za rok , KG wyskoczyła przed orkiestrę i chce aby 1,5 za rok był liczony tylko do końca tego roku , później rok za rok , czyli sami zrezygnowaliśmy z pewnych przywilejów .Takiej propozycji rząd z pewnością nie odpuści . Rodzi się natomiast pytanie czy po wejściu takiej nowelizacji będzie liczone 3% za rok czy dalej 2,6
od lutego 2013 szczęśliwy emeryt i daję radę w cywilu |
|||
01-03-2012, 09:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2012 10:04 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
(01-03-2012 09:32 )piotrek1504 napisał(a): quasimodo1 - coś ci się pomyliło - projekt mówił o tym ( poprzez dodanie art 16a) ,że ci co pracują (służą teraz) dalej będą mieli półtora za rok , KG wyskoczyła przed orkiestrę i chce aby 1,5 za rok był liczony tylko do końca tego roku , później rok za rok , czyli sami zrezygnowaliśmy z pewnych przywilejów .Takiej propozycji rząd z pewnością nie odpuści . Rodzi się natomiast pytanie czy po wejściu takiej nowelizacji będzie liczone 3% za rok czy dalej 2,6PIOTREK uważam tak jak lenek , że na tym etapie zostało to dobrze rozegrane bo nie utrzymałby się ten zapis a w dalszej drodze legislacyjnej zniknąłby a nic w zamian by się nie pojawiło.Przeczytaj dwa pięterka wyżej post lenka - dobrze napisał. Tutaj chodzi o prawa nabyte - na co powoływał się 01 SG - zapis znika z dniem 01.01.2013 - prawnicy w sejmie obaliliby 1,5 za 1 - i nikt nie skorzystałby z tego. A tak wilk syty i owca cała. Co nie zwalnia zw.zaw. aby być czujnym , bo w parlamencie różnie bywa. |
|||
01-03-2012, 10:15
|
|||
|
|||
wiem że był problem z wykreśleniem art.74 i zastąpieniem go art.16a bo po skreśleniu art.74 na drodze legislacyjnej wystarczyłaby poprawka zgłoszona przez jakiegokolwiek posła o skreślenie art.16a i przegłosowanie większością głosów - wtedy wszyscy byliby na "zero" i to byłaby porażka (dlatego m.in. związki nie godziły się na wykreślenie art.74)
A tak można powiedzieć że jest OK , tylko pytanie czy nie czekają nas jeszcze jakieś niespodzianki? Może być gorąco !!! |
|||
01-03-2012, 17:31
|
|||
|
|||
Sukces?!?!?! Dobre
Jak się z czegoś nie korzysta to i dużo łatwiej się to oddaje. Kolejna sprawa to chęć przypodobania się kierownictwu MSW oczywiście w trosce o przyszłość swoich 4 liter. Już raz tego typu oszczędności poczyniono pozbawiając biedotę graniczną diet za 12 godzinne służby, które to diety z powodzeniem funkcjonują w Kodeksie Pracy. A wszystko to dzieje się na zasadzie sławetnej "Bajki o mrówce" zasuwającej piątek, świątek i niedziela a zarabiającej 2 tyś. za to mającej nad sobą 20 zarządców zarabiających po 10 tyś. każdy. Nadchodzi kryzys i szuka się oszczędności. I co wówczas robią owi wspaniali zarządcy??? Obcinają pensję mrówce a sobie dają podwyżki ..za racjonalizację kosztów. Ot i taka jest szara polska rzeczywistość ..oczywiście do czasu aż ludzie się wkurzą i wyjdą na ulice aby podziękować owym "dobroczyńcom". I ja bym tu nie filozofował tylko do końca walczył o art. 74 nawet zaskarżając nowelizację do trybunału konstytucyjnego. Związki powinny sypnąć groszem na dobrych prawników i to właśnie oni powinni nas reprezentować. Tylko czy związki mają w tym interes??? |
|||
01-03-2012, 19:24
|
|||
|
|||
@Planetax
1. Ciekaw jestem jaki artykuł Konstytucji zostanie naruszony poprzez usunięcie art. 74 UoSG 2. O ile sobie przypominam to sam jesteś jednym z tych zarządców ciemiężących mrówkę Nieprawdaż Panie Kierowniku? 3. Zawsze można się kopać z koniem lub walczyć z wiatrakami. Tylko po co. Ale cóż - jeżeli niektórzy lubią |
|||
02-03-2012, 20:57
|
|||
|
|||
(01-03-2012 17:31 )PlanetaX napisał(a): Sukces?!?!?! Dobre odpowiem tak: źle się walczy o coś co jest z założenia niesprawiedliwe wiem to po służbach z policją teksty w stylu ja już swoje odpracowałem teraz 50% należy do ciebie Moim zdaniem jest OK |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości