Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
06-05-2012, 14:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012 14:51 przez psztros.)
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
A tu następny ,, baran '' wydaje swoje majowe pierdy dobrze, że na Hali to słucha go tylko baca:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,1166..._razu.html

A jeśli chodzi o gazetę wyborczą to stała się ona od jakiegoś czasu typowym szmatławcem ( brukowcem) dla służb mundurowych, wypisujących wszelkie bzdury, o tym co szykuje rząd dla mundurowych, a to o kijku, a to o marchewce, a wszelkie ich newsy obracają się w typowe g..o
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-05-2012, 14:42
(06-05-2012 14:13 )psztros napisał(a):  A tu następny baran (...):

http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,1166..._razu.html

Ja bym tak radykalnie autora nie klasyfikował. Razi "cywilność" tego teksu, to fakt. I sens przedstawionej koncepcji nie napawa entuzjazmem.

Ale zauważam jedną zmianę - w tekście mowa o konieczności obalenia "mitu 35-letnich emerytów". Nagle okazuje się, że to jednak tylko mit!

Ponadto, jest to pierwszy rzeczowy głos opublikowany w "mainstreamie". Propozycja ma charakter systemowy, to znaczy obejmuje różne etapy służby w mundurze i wynikający z nich różny poziom przydatności do wykonywania poszczególnych zadań.

Nie pasuje mi przedstawiona w artykule koncepcja, ale odpowiada mi zaprezentowany styl dyskusji.

Może Centrum Zarządzania Prasą im. Doktora Goebbelsa wydało dyrektywę o zakończeniu medialnej kampanii rozkułaczania służb mundurowych?

Jako przeciwwagę (a może bardziej jako ilustrację) proponuję trzy materiały dotyczące zmian w systemie emerytalnym:

Sprawiedliwość społeczna

Jak rozśmieszyć Pana Boga

Mundurowi kułacy mówią DOŚĆ!

Część z linkowanych treści zamieszczałem już na forum, ale w świetle komentowanego artykułu ich sens wydaje się bardziej wyrazisty.

MUNDUROWI DZIĘKUJĄ RZĄDOWI

LAWINA BIEG OD TEGO ZMIENIA
PO JAKICH TOCZY SIĘ KAMIENIACH
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-05-2012, 08:52
Palikot w rozkroku Smile http://www.wprost.pl/ar/321288/Jak-Ruch-...ndurowych/
10-05-2012, 20:39
kiedy wreszcie powie ktoś konkretnie..."będą zmiany(tu data)...., Ci co nie chcą stracić niech odchodzą"...nie mam czasu siedzieć i patrzeć jak jakieś cymbały niszczą mi przyszłość i nie dają spokojnie popracować, a robotę ktoś musi robić...
11-05-2012, 12:56
Zgłupiałem.Na IFP znalazłem to pod tytułem "Zakamuflowany przepis ....." http://nszzp.pl/index.php?option=com_con...&Itemid=30
11-05-2012, 16:29
(11-05-2012 12:56 )quasimodo1 napisał(a):  Zgłupiałem.Na IFP znalazłem to pod tytułem "Zakamuflowany przepis ....." http://nszzp.pl/index.php?option=com_con...&Itemid=30

Ja już też niewiele z tego wszystkiego kumam ..ale sejm przegłosował cyt.:

"Funkcjonariusze służb mundurowych będą teraz przechodzić na emeryturę w wieku 55 lat, po 25 latach służby. Wysokość emerytury będzie obliczana na podstawie średniej pensji z 10 wybranych, kolejnych lat służby.

Nowe regulacje obejmą tych, którzy wstąpią do służby po dniu wejścia w życie ustawy. Za reformą głosowało 272 posłów, przeciw było 177.

Wcześniej Sejm odrzucił propozycje przyznania emerytur mundurowych celnikom i funkcjonariuszom Straży Marszałkowskiej.

Posłowie Prawa i Sprawiedliwości twierdzili, że proponowane zmiany przyczynią się do zmniejszenia bezpieczeństwa obywateli. Minister finansów Jacek Rostowski oświadczył, odpowiadając na pytanie Krystyny Łybackiej z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, że docelowo wszyscy powinni się znaleźć w powszechnym systemie emerytalnym. Rząd chce wprowadzić do niego osoby wstępujące do służb mundurowych i nie odstąpi od tego zamiaru.

Minister spraw wewnętrznych Jacek Cichocki oświadczył, że podległe mu służby zapewnią sprawne przekraczanie granicy polsko-ukraińskiej w czasie Euro 2012. Nie zgodził się też z posłami, zdaniem których większość funkcjonariuszy służy w służbach mundurowych po to, aby wcześniej przejść na emeryturę."

http://www.tvp.pl/http://www.tvpparlamen...ne/7334327
11-05-2012, 17:17
Art. 74 otrzymuje brzmienie:
Funkcjonariuszom służby stałej pełniących służbe w placówkach straży granicznej... a także pełniących służbe w strażnicach i granicznych placowkach kontrolnych do 2005 zalicza się do wymiaru wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby.

Taka poprawka była zgłoszona przez posłów opozycji i została odrzucona .
Czy dobrze rozumiem, że 1,5 za 1 będzie zaliczani dopiero od 2005 czyli w momencie powstania PSG?. Jezeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Bo gdybym się nie mylił to bede miał 8 lat liczone 1 za 1.
11-05-2012, 18:13
(11-05-2012 17:17 )gas napisał(a):  Art. 74 otrzymuje brzmienie:
Funkcjonariuszom służby stałej pełniących służbe w placówkach straży granicznej... a także pełniących służbe w strażnicach i granicznych placowkach kontrolnych do 2005 zalicza się do wymiaru wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby.

Taka poprawka była zgłoszona przez posłów opozycji i została odrzucona .
Czy dobrze rozumiem, że 1,5 za 1 będzie zaliczani dopiero od 2005 czyli w momencie powstania PSG?. Jezeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Bo gdybym się nie mylił to bede miał 8 lat liczone 1 za 1.
Całe szczęście że zostało to doprecyzowane - obecnie masz zapis w ustawie o SG - W STRAŻNICACH I GPK . Placówki weszły do ustawy w związku jej nowelizacją w 2005 roku. W tym przypadku wszystko jest gut.
12-05-2012, 09:15
"Premier łaskawy dla mundurowych"

W piątek sejm przegłosował reformę emerytur mundurowych autorstwa MSW, przyjętą przez rząd. Jej zaostrzenia chciał minister finansów, który proponował włączenie mundurowych do powszechnego systemu emerytalnego. Premier mu odpowiedział, że decyzja rządu jest jednoznaczna i ostateczna.

http://emerytury.wp.pl/kat,2752,title,Pr...omosc.html
12-05-2012, 21:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2012 22:01 przez kevin.)
Art. 74 otrzymuje brzmienie:
Funkcjonariuszom służby stałej pełniących służbe w placówkach straży granicznej... a także pełniących służbe w strażnicach i granicznych placowkach kontrolnych do 2005 zalicza się do wymiaru wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby-poprawka PIS,która nie przeszła
Tak jest-do 31 grudnia tego roku,ale w nowym projekcie jest zapis ,że 1,5 roku za każdy rok słuzby dotyczy PSG i nie jest tu mowa o Strażnicach i GPK a jak nie set zapisane to jest tak jak z lub albo czasopisma albo tak jak wypowiedż pana Premiera o podwyżkach-Policjia i Wojsko i wtedy każdy z nas myślał,że to SG też dotyczy a tak nie było
12-05-2012, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2012 22:33 przez quasimodo1.)
(12-05-2012 21:56 )kevin napisał(a):  Art. 74 otrzymuje brzmienie:
Funkcjonariuszom służby stałej pełniących służbe w placówkach straży granicznej... a także pełniących służbe w strażnicach i granicznych placowkach kontrolnych do 2005 zalicza się do wymiaru wysługi emerytalnej za 1 rok służby półtora roku służby-poprawka PIS,która nie przeszła
Tak jest-do 31 grudnia tego roku,ale w nowym projekcie jest zapis ,że 1,5 roku za każdy rok słuzby dotyczy PSG i nie jest tu mowa o Strażnicach i GPK a jak nie set zapisane to jest tak jak z lub albo czasopisma albo tak jak wypowiedż pana Premiera o podwyżkach-Policjia i Wojsko i wtedy każdy z nas myślał,że to SG też dotyczy a tak nie było
Czujność jest wskazana,ale wszystkie wątpliwości dotyczące tego zapisu czy SSG, GPK SG a teraz PSG rozwiewa Ustawa z dnia 22.04.2005 o zmianie ustawy o SG oraz niektórych ustaw http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2...-oraz.html
a w szczególności jej art 21.
13-05-2012, 09:03
W końcu emerytura dla już służących wyliczana będzie z 10 lat czy z ostatniego miesiąca ?
13-05-2012, 11:10
W tym temacie przeczytaj sobie post #354. Dodgy

Wszyscy funkcjonariusze SG są równi. ...ale stołeczni są równiejsi od innych.
14-05-2012, 07:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2012 07:45 przez ALEX.)
HuhHuhHuh

Cyt. "W piątek 11 maja kilkanaście osób z mojej jednostki zabezpieczało demonstrację pod Sejmem, po uchwaleniu ustaw emerytalnych do Policjantów na dziedzińcu podszedł R. Kalisz i powiedział, że ci co maja wypracowane 15 lat mają tylko dwa miesiące, żeby podjąć decyzję. Za dwa miesiące sytuacja będzie diametralnie inna i obyście nie pluli sobie w brodę, że musicie jeszcze 10 lat pracować, żeby mieć to co teraz możecie mieć po 15 latach. Do emerytury najprawdopodobniej nie będzie wliczany dodatek stołeczny i inne dodatki, które nie są stałe. Jeśli macie znajomych, którzy w tym dniu byli na zabezpieczeniu to wam opiszą co tam się działo."

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB...&start=570
14-05-2012, 09:42
(14-05-2012 07:45 )ALEX napisał(a):  HuhHuhHuh

Cyt. "W piątek 11 maja kilkanaście osób z mojej jednostki zabezpieczało demonstrację pod Sejmem, po uchwaleniu ustaw emerytalnych do Policjantów na dziedzińcu podszedł R. Kalisz i powiedział, że ci co maja wypracowane 15 lat mają tylko dwa miesiące, żeby podjąć decyzję. Za dwa miesiące sytuacja będzie diametralnie inna i obyście nie pluli sobie w brodę, że musicie jeszcze 10 lat pracować, żeby mieć to co teraz możecie mieć po 15 latach. Do emerytury najprawdopodobniej nie będzie wliczany dodatek stołeczny i inne dodatki, które nie są stałe. Jeśli macie znajomych, którzy w tym dniu byli na zabezpieczeniu to wam opiszą co tam się działo."

Czyżby senatorzy z PO mieli przyjąć poprawkę, że nowe zasady dla wszystkich a nie tylko nowo przyjętych? Czy może od razu mundurówka do ZUS?

Lepiej to już było
17-05-2012, 16:00
tak czytam pobieżnie o emeryturach ale widzę że błędem było ubieganie się o przyjęcie do SG w 2007 i czekanie do grudnia 2009 aby mnie przyjęto a teraz robota na stemplu bo nie wydaje mi się że wytrzymam do 55 roku życia.
Gdybym po 15 latach pracy mógł przejść na emeryturę tak jak teraz przechodzą to miałbym 45 lat i byłbym nie tak zrytym psychicznie człowiekiem. Informacje że mam robić do 55 roku sprawia że czas pakować manatki i jechać do Irlandii Anglii czy Norwegii.
17-05-2012, 17:43

Nie wszystkie funki robią w "stolycy":D .
17-05-2012, 20:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2012 06:19 przez psztros.)
(27-03-2012 12:33 )laik napisał(a):  najnowszy news ze sztabu KGSG:
Od 01 lipca wchodzi dodatek motywacyjny, który nie wliczany będzie do naliczenia emerytalnego.
W jego skład ma wejść: dodatek za stopień, dodatek służbowy (funkcyjny), prawdopodobnie nagroda roczna i brak kwatery.
Czyli łącznie około od 1500 do 2500 złotych w plecy na emeryturze.
Miłej lektury. Gdzie są związki.

Kolego Alex już od dwóch lat na forum policyjnym pojawiają się newsy a to:
- o likwidacji trzynastek,
- o naliczaniu emki od podstawy,
- o kiju i marchewce dla mundurowych,
- o włączeniu do ZUSU
- o nienaliczaniu rok za 1.5
a karawana idzie dalej i wszystko pozostaje bez zmiany. Całą atmosferę napędzają sfrustrowani młodzi emeryci, którym puściły zwieracze i dziś nie mogą odnaleźć się w szarej rzeczywistości, a chcieliby wrócić, ale niema powrotu. Wylewają swoje żale próbując zasiać chaos. Czy ktoś taki jak R. Kalisz opowiadał by takie pierdoły ,, uciekajcie bo będziecie pluli sobie w brodę itp.......". Proponuję zaczekać aż senat zatwierdzi ustawę, dokładnie przeczytać i podjąć decyzję, a nie sugerować się tymi osobami. A krzykaczom, którzy będą odpowiadać na mój post mówię, że 18 lat przepracowałem na granicy i mam o co walczyć !!!!!!! Po Euro wszystko będzie jasne, wrzesień raport, początek grudnia cywil !!!!
19-05-2012, 07:07
Czy ktoś jeszcze jest w stanie potwierdzić "newsa" z KGSG o dodatku motywacyjnym od 1 lipca w skład którego wejdzie część składników uposażenia, czy raczej jest to typowa plotka.
19-05-2012, 23:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2012 23:05 przez lenek.)
(14-05-2012 07:45 )ALEX napisał(a):  Cyt. "W piątek 11 maja kilkanaście osób z mojej jednostki zabezpieczało demonstrację pod Sejmem, po uchwaleniu ustaw emerytalnych do Policjantów na dziedzińcu podszedł R. Kalisz i powiedział, że ci co maja wypracowane 15 lat mają tylko dwa miesiące, żeby podjąć decyzję. Za dwa miesiące sytuacja będzie diametralnie inna i obyście nie pluli sobie w brodę, że musicie jeszcze 10 lat pracować, żeby mieć to co teraz możecie mieć po 15 latach. Do emerytury najprawdopodobniej nie będzie wliczany dodatek stołeczny i inne dodatki, które nie są stałe.
No i co wyszła plota Smile Smile Smile
plota
@Mak: Jeżeli w ciągu 2 miesięcy nikt nie potwierdził to liczysz, że teraz to zrobi. Bajkę zawsze można napisać i powołać się na wybitne źródła Smile
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS