Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
15-09-2012, 00:29
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
Cytat: Z jednym się z tobą zgodzę - każdy były mundurowy posiadający emkę nie zginie z głodu.
No właśnie i tu pytanie czy ktoś nie zginie z głodu dlatego, że ten mundurowy ma emkę prócz wypłaty. Moje myslenie jest banalnie proste jak ktoś idzie na emkę lub rentę znaczy że juz nie może pracować i to jego jedyne świadczenie i nie zabiera miejsc pracy innym. Jak pracuje nie jest na emce. Skoro pracuje nie może być na emeryturze lub rencie, bo jest zdolny do pracy i wszystko.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2012, 00:46
(15-09-2012 00:29 )grzegorz napisał(a):  
Cytat: Z jednym się z tobą zgodzę - każdy były mundurowy posiadający emkę nie zginie z głodu.
No właśnie i tu pytanie czy ktoś nie zginie z głodu dlatego, że ten mundurowy ma emkę prócz wypłaty. Moje myslenie jest banalnie proste jak ktoś idzie na emkę lub rentę znaczy że juz nie może pracować i to jego jedyne świadczenie i nie zabiera miejsc pracy innym. Jak pracuje nie jest na emce. Skoro pracuje nie może być na emeryturze lub rencie, bo jest zdolny do pracy i wszystko.
To powiedz mi dlaczego biznesmeni z Lewiatana nie kwestionują dotacji państwa z FRON dla swoich tzw zakładów pracy za to że zatrudniają rencistów . Na układy nie ma rady .
15-09-2012, 01:19
Cytat: To powiedz mi dlaczego biznesmeni z Lewiatana nie kwestionują dotacji państwa z FRON dla swoich tzw zakładów pracy za to że zatrudniają rencistów . Na układy nie ma rady .
Nie twierdzę, że gdzie indziej jest lepiej ale łatwiej mi dostrzec nieprawidłowości blisko siebie. Ja mam dwójkę dzieci i dla nich chcę jak najlepiej. Według Twojego myślenia musiałbym im mówić macie być dobrzy dla innych jak zobaczycie, że inni są dobrzy dla pozostałych. itd.

Nie jesteśmy biznesmenami z lewiatana - jesteśmy urzędnikami państwowymi, którzy całkiem dostatnio żyją podczas gdy Ci, którzy na nich łożą czasami ledwo wiążą koniec z końcem.
15-09-2012, 06:24

Nie jesteśmy biznesmenami z lewiatana - jesteśmy urzędnikami państwowymi, którzy całkiem dostatnio żyją podczas gdy Ci, którzy na nich łożą czasami ledwo wiążą koniec z końcem.

[/quote]

Fatem jest, że nie wiążemy końca z końcem, chyba że nabraliśmy kredytów.
Jednak gdy patrzę na marki pojazdów śmigających u mnie po mieście lub wznoszące się domy, w różnych dzielnicach - nie wydaje mi się, że w cywilu jest tak strasznie. Rzekłbym, że to Nasza profesja nie da z głodu umrzeć, ale krezusem finansowym nie będziesz. Cenić robotę jednak trzeba, bo w cywilu się niestety czasem zdecydowanie bardziej zasuwa. Są tego jednak wymierne efekty. Czasem.

Sad
16-09-2012, 20:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2012 20:35 przez zimmar.)
Na pewno nie zginę, czy zabiorę innym młodym miejsce pracy? to zależy od młodego? trudno znaleść konkrety bo "stary" się ceni - a młody walczy.
Po drugie młody ma za wysokie wymagania w stosunku do starego - ja jak zaczynałem swoją pracę dostawałem 1/3 starego pracownika - a teraz ?
jeśli młody wiedzą ( bo doświadczenia zawsze mu zabraknie ), przerośnie starego, to stary zawsze się wycofa.
Szczerze w moim fachu, młodych nie ma - tylko nowicjusze, których podziwiam i mobilizuję.
Napisaliście "GŁUD" - czym jest ten głud?
czy to, że będąc funk. stać mnie na jednorazowe miesięczne wyjście na pizze z rodziną? i zakupy z marketach?
fakt jestem bogacz? bo stać mnie na pizzę z wynosem ( a raczej dowozem). Mam kredyt jeszcze przez 28 lat na chatę i żonkę z pracą za 1800 zł. Czy stać mnie na pracę w innym zawodzie? tak jeśli będzie mi zależało na pracy a nie na kasie.
16-09-2012, 20:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2012 20:40 przez Alzheimer.)
(16-09-2012 20:29 )zimmar napisał(a):  Na pewno nie zginę, czy zabiorę innym młodym miejsce pracy? to zależy od młodego? trudno znaleść konkrety bo "stary" się ceni - a młody walczy.
Po drugie młody ma za wysokie wymagania w stosunku do starego - ja jak zaczynałem swoją pracę dostawałem 1/3 starego pracownika - a teraz ?
jeśli młody wiedzą ( bo doświadczenia zawsze mu zabraknie ), przerośnie starego, to stary zawsze się wycofa.
Szczerze w moim fachu, młodych nie ma - tylko nowicjusze, których podziwiam i mobilizuję.
czy to, że będąc funk. stać mnie na jednorazowe miesięczne wyjście na pizze z rodziną? i zakupy z marketach?
fakt jestem bogacz? bo stać mnie na pizzę z wynosem ( a raczej dowozem). Mam kredyt jeszcze przez 28 lat na chatę i żonkę z pracą za 1800 zł. Czy stać mnie na pracę w innym zawodzie? tak jeśli będzie mi zależało na pracy a nie na kasie.

A jak żonka straci robótkę i przyjdą kłopoty ze zdrówkiem.
To też będziesz bogacz?
Ze zlicytowanym przez bank mieszkankiem?

Sad
19-09-2012, 10:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2012 10:37 przez quasimodo1.)
Ofensywy medialnej dotyczącej emek i odejść do cywila mundurowych ciąg dalszy http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,1...ytury.html http://www.rp.pl/artykul/68342,934603-Bi...nierz.html
19-09-2012, 17:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2012 17:24 przez Rebeliant Szmarowski.)
Uwaga, prasowi kłamcy w natarciu!

Piotr Żytnicki - Jak policja kombinuje i załatwia sobie wyższe emerytury

Panie i Panowie, poznajcie Piotra Żytnickiego!

Fota

Link:

Rada Etyki Mediów - Piotr Żytnicki nie dopełnił obowiązku zweryfikowania źródeł informacji.

I inne materiały:

Link - Matkę masz?

Link - wiedzieli o SB-ku z internetu, którego nie mają

MUNDUROWI DZIĘKUJĄ RZĄDOWI

LAWINA BIEG OD TEGO ZMIENIA
PO JAKICH TOCZY SIĘ KAMIENIACH
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
19-09-2012, 18:32
Licznik bije w zastraszającym tempie - do 31.05.2012 - 505 funków SG odeszło na emke - do 31.07.2012 kolejnych 130 .
19-09-2012, 19:18
(19-09-2012 18:32 )quasimodo1 napisał(a):  Licznik bije w zastraszającym tempie - do 31.05.2012 - 505 funków SG odeszło na emke - do 31.07.2012 kolejnych 130 .

I będzie bił jeszcze szybciej.....
Po zapowiadanej podwyżce ruszy ostro z kopyta.

Państwo ma w dupie doświadczonych funkcjonariuszy a więc E W A K U A C J A - bez żadnych sentymentów.
20-09-2012, 15:16
Stanowisko ZER-u MSW w sprawie sposobu naliczania emerytury f-szy SG po dniu 1 stycznia 2013:

http://www.morski.strazgraniczna.org/pli...ER_MSW.pdf
20-09-2012, 18:09
(16-09-2012 20:39 )Alzheimer napisał(a):  
(16-09-2012 20:29 )zimmar napisał(a):  Na pewno nie zginę, czy zabiorę innym młodym miejsce pracy? to zależy od młodego? trudno znaleść konkrety bo "stary" się ceni - a młody walczy.

A jak żonka straci robótkę i przyjdą kłopoty ze zdrówkiem.
To też będziesz bogacz?
Ze zlicytowanym przez bank mieszkankiem?

Czy myślisz, ze rata kredytu jest większa niż 1/3 moich dochodów? czy myślisz, że z dochodów żonki staram się spłacać kredyt? Czy na koniec uważasz, że podjąłbym decyzję o odejściu jeśli nie miałbym pełnych praw i emki zabezpieczającej podstawowe zobowiązania wobec innych?
Po za tym czy mając ok. 40 jestem stary na tyle aby zadowolić się tanim piwkiem. Czy mając tyle wiosenek nie stać mnie na robienie czegoś innego?
Niektórym może służba uratowała życie, ale będąc sprawnym umysłowo - w państwie demokratycznym mam takie same prawa do pracy jak każdy inny mieszkaniec.
Co do żonki - nie uważam by straciła pracę, a wręcz odwrotnie uważam ją za bardzo inteligentną osobę, którą stać na awans i większe zarobki. Nie jest to jednak służba w SG jak niektórzy sobie wyobrażają.
21-09-2012, 19:24
http://promilitaria21.org/fresh/showpage.php?pageID=118 - może kogoś zainteresuje....
25-09-2012, 08:38
http://www.tvn24.pl/wiceszef-abw-odchodz...696,s.html

Sad
28-09-2012, 20:41
Jakaś cisza nastała po stronie rządowej odnośnie naszych emerytur. Zapomnieli o nas i oby na jak najdłużej zacietrzewieni w tej swojej wojnie polsko-polskiej.
28-09-2012, 21:11
(28-09-2012 20:41 )sodc napisał(a):  Jakaś cisza nastała po stronie rządowej odnośnie naszych emerytur. Zapomnieli o nas i oby na jak najdłużej zacietrzewieni w tej swojej wojnie polsko-polskiej.
???? Hibernatus ? Przecież przyklepali ją w czerwcu 2012
28-09-2012, 21:16
(28-09-2012 21:11 )quasimodo1 napisał(a):  
(28-09-2012 20:41 )sodc napisał(a):  Jakaś cisza nastała po stronie rządowej odnośnie naszych emerytur. Zapomnieli o nas i oby na jak najdłużej zacietrzewieni w tej swojej wojnie polsko-polskiej.

Mam na myśli wyliczanie emerytur tzn. z jakiego okresu
28-09-2012, 21:27
(28-09-2012 21:16 )sodc napisał(a):  
(28-09-2012 21:11 )quasimodo1 napisał(a):  

Mam na myśli wyliczanie emerytur tzn. z jakiego okresu
Od 01.01.2013 w służbach mundurowych trzy systemy zaopatrzenia emerytalnego - starzy wg ustawy z 1994 wszystko do kupy , pokolenie 15a - przyjęci po 01.01.1999 tylko lata w mundurze i wiecznie młodzi - przyjęci po 01.01.2013 - średnia z 10 lat.
28-09-2012, 21:41
Widać że całkowicie nie odrobiłem lekcji. Dzięki za wyjaśnienie wszystkiego. Chęć odejścia naszła na mnie ze wzgledu nie na zmiany emerytalne ( CHOĆ NIE TWIERDZĘ ŻE SĄ NIEWAŻNE ) ale ze względu na mój stan zdrowotny. Tak jak juz pisałem czekam na komisje a co dalej to zobaczymy. Dzisiaj poinformowano mnie telefonicznie z firmy o konieczności odebrania skierowanie do profilaktyka bo przebywam na zwolnieniu a po jego zakończeniu muszę mieć od niego zaświadczenie o przydatności do służby. Po jakiego h... mi to wystawiaja skoro ja sam prosiłem o komisje ze względu na pogorszenie sie stanu zdrowia i wiadomo że do czasu komisji będę na L4.Może mysleli że wrócę szybciej. Ponadto zapowiedziano mi że jeszcze jedno skierowanie dostane na komisje ze względu na przebywanie na L4 powyzej 90 dni. No biurokracja u nas jest oj jest.......
10-10-2012, 17:12
Podinsp. Jacek Kosmaty postanowił, że przed odejściem z Policji do końca wyjaśni kwestię dodatków, podwyższanych niektórym przez niektórych:

OFICERSKIE "NIE"

MUNDUROWI DZIĘKUJĄ RZĄDOWI

LAWINA BIEG OD TEGO ZMIENIA
PO JAKICH TOCZY SIĘ KAMIENIACH
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS