Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
16-10-2016, 14:33
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
Też tak myślę ,ze to pobożne życzenia ZUS przynajmniej za tej kadencji a potem to kto wie zależy od rządzących ,nie mają tyle kasy i dobrego pomysłu, żeby to wprowadzić z zaległościami więc bądźmy dobrej myśli!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-10-2016, 23:05
A jeśli coś jednak poszłoby w tym kierunku o których czytamy w linkach, to zachowujemy prawa nabyte i pod topór idą nowo przyjęci czy nie zachowujemy takich praw? Bo idąc w kierunku wypowiedzi quasimodo to wychodziłoby na to, że jeśli wprowadziliby takie zmiany to raczej najłatwiej byłoby im zacząć to od początku a system obecny skończyłby się z chwilą odejścia na tamten świat ostatniego emeryta sprzed wprowadzenia ustawy.
17-10-2016, 06:55
Jak znam zycie to prawo nie działa wstecz, jednak ta zasada ewidentnie nigdy nie dotyczyła ZUS.
Przy takich wydatkach jakie zgotowali Państwu rządzący beda próbowali tak grzebnąć zeby wszystkim uciąć bo kasa potrzebna jest na wczoraj. A jak grzebali przy OFE to jak bylo? Wszystkich ograbili bez wyjątku.
17-10-2016, 14:40
"A jeśli coś jednak poszłoby w tym kierunku o których czytamy w linkach, to zachowujemy prawa nabyte i pod topór idą nowo przyjęci czy nie zachowujemy takich praw?" Przecież "wierchuszka" nie zrobi sobie krzywdy...Chyba, że będą odchodzić na innych zasadach niż Ci "na dole"....Sad

"A jak grzebali przy OFE to jak bylo? Wszystkich ograbili bez wyjątku"
Dokładnie - wszystkich ograbili i nikt nawet nie kwiknął...Jednej manifestacji nie było przeciw..Jak bydło na rzeź...
Ale do rzeczy - decyzje już wkrótce- czyli jedna szybka nocka w sejmie i klepnięte...Na razie obniżenie wieku emerytalnego...Na razie...http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/obnizenie-wieku-emerytalnego-sejm-glosowanie,15,0,2173199.html?src01=6a4c8&src02=facebook_money

Coś się kroi a jak jebn.e to tylko raz...
17-10-2016, 18:48
(17-10-2016 06:55 )marine napisał(a):  Jak znam zycie to prawo nie działa wstecz, jednak ta zasada ewidentnie nigdy nie dotyczyła ZUS.
Przy takich wydatkach jakie zgotowali Państwu rządzący beda próbowali tak grzebnąć zeby wszystkim uciąć bo kasa potrzebna jest na wczoraj. A jak grzebali przy OFE to jak bylo? Wszystkich ograbili bez wyjątku.
Nie liczył bym na to iż prawo nie działa wstecz. Zobacz co się z uzbekami dzieje. Big Grin
17-10-2016, 19:41
Jeden ogólnopolski system emerytalny bez przywilejów w takim kierunku to zmierza. Kto zdąży przejść na emeryturę to emerytem młodym będzie. Kto będzie robił "karierę" lub się spóźni to emeryturę otrzyma po osiągnięciu wieku emerytalnego (60 i 65 lat). Gotujcie się na takie rozwiązania i "święte Boże nie pomoże".
17-10-2016, 21:17
Spokojnie Panowie ,tak jak wcześniej pisałem nie ma woli politycznej przynajmniej na razie i przy obecnym rządzie ,co w przyszłości to nikt nie wie .

Pampersy na razie do użytku nie wskazane

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosc...73621.html

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/13...legly.html
18-10-2016, 05:51
Pożyjemy, zobaczymy. Ale tak czytając artykuły to można zauważyć, że w każdym podkreślana jest podwyżka. Chyba dla uspokojenia f-szy.
18-10-2016, 06:21
Political fiction:
W 2018 r. rzad oglasza wejscie w zycie z dniem 01.01.2019 r. nowego jednolitego dla wszystkich ZUSu.
Poparcie spoleczenstwa dla reform jest miazdzace.
Nikt nie przejmuje sie lamaniem prawa (vide OFE, ustawa dezubekizacyjna, Trybunal Konstytucyjny).
Kolejne wybory wygrane...
18-10-2016, 06:26
a tutaj jeszcze jeden artykuł http://promilitaria21.home.pl/autoinstal...y-w-jednym
18-10-2016, 13:59
(18-10-2016 05:51 )nettai napisał(a):  Pożyjemy, zobaczymy. Ale tak czytając artykuły to można zauważyć, że w każdym podkreślana jest podwyżka. Chyba dla uspokojenia f-szy.
hmm, no raczej nie podwyższą mi do takiej wysokości abym chciał tam robić dłużej niż 15 lat.
Teraz mam ok 110 do 120km na służbę za 3koła.
W promieniu 30km mam robotę za 2,5-3 koła.
Jest sens jeździć na służbę?
Rozwój zerowy w służbie.
18-10-2016, 16:06
Podejrzewam, ze tak wszystko zorganizuj, ze po 15 latach dostaniesz max 600 zł emki i wtedy będziesz w czarnej d...
18-10-2016, 17:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2016 17:03 przez quasimodo1.)
W czarnej d..... to są na dzień dzisiejszy " młodzi" przyjęci do służby po 01.01.2013 roku i jadący po nowemu z nowelizowanej ustawy emerytalnej z 2012 roku.
Oni jakby nie było muszą dymać do 55 roku życia - czyli 35 lat służby w przypadku 20 latka lub 30 lat w przypadku 25 latka po studiach.
I muszą robić minimum do 55 roku życia , bo inaczej gdyby mieli ochotę zwolnić się do cywila przed osiągnięciem 55 roku życia tracą uprawnienia do emki mundurowej.
Niestety tak ustawodawca skonstruował przepisy znowelizowanej ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym służb mundurowych.
Zwolnienie ze służby takiej osoby na własne życzenie przed osiągnięciem 55 roku życia powoduje pozbawienie jej prawa do mundurowej emki pomimo przesłużenia np 25 lub 30 lat - wyjątek gdy mundurowy jest zwalnianych ze służby np w wyniku likwidacji etatu z powodu reorganizacji j.o , stanu zdrowia . I wtedy np taki delikwent pomimo przesłużenia 25 lat a mający 45 lat życia , będzie czekał 10 lat aż ZER zacznie wypłacać mu emke w wys. 60% .
A teraz rozejrzyjcie się w robocie za 50 latkami czy 60 latkami , ich po prostu dzisiaj nie ma lub są w promilach."Jutro " będzie ich coraz więcej.Ciekawe jak będziecie się rozwijać jak wszystko będzie zatkane przez tych co nie mają wyjścia i muszą dalej służyć.
18-10-2016, 17:43
Nie. Porozmawiaj z mlodymi, to zobaczysz jak wielu z nich jest na krawedzi podjecia decyzji o rzuceniu kwita.
Sadze, ze sluzby mundurowe za kilka lat czeka zapasc z powodu braku ludzi.
18-10-2016, 19:43
Kto chce kolejny list ? Dodgy Proszę się nie krępować i drukować...Ale spokojnie - MSWiA nie prowadzi żadnych prac nad zmianami emerytalnymi, prace prowadzą "ministerstwa finansowe"....Confused
[Obrazek: 775fd5a9ca36d0ddgen.jpg]
18-10-2016, 19:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2016 19:50 przez quasimodo1.)
(18-10-2016 17:43 )keyser soze napisał(a):  Nie. Porozmawiaj z mlodymi, to zobaczysz jak wielu z nich jest na krawedzi podjecia decyzji o rzuceniu kwita.
Sadze, ze sluzby mundurowe za kilka lat czeka zapasc z powodu braku ludzi.

Wiem że nie można wszystkich mierzyć jedna miarą - ale jak patrzę i rozmawiam z "młodymi " ,to przynajmniej 50% wychodzi z założenia ,że jak są już w mundurze ,to przynajmniej po trzech latach powinni zostać komendantami ,kierownikami itd.
A na granicy trzeba dymać - oczywiście patrzą na garbatych rówieśników którzy po garbie załapali się nie może na etaty kierownicze ale siedzą w cieple i biegają z kartką A4 po kancelariach OSG czy PSG wytapiając służbowy czas.
No ale taki urok państwowych instytucji a i w prywatnych tak samo. Takie czasy.
Być może mentalność ,kultura inna - ale tak było i będzie z każdym pokoleniem.Też byłem młody - i z perspektywy czasu - przyznaje - inaczej patrzałem na pewne sprawy.

(18-10-2016 19:43 )Matarez napisał(a):  Kto chce kolejny list ? Dodgy Proszę się nie krępować i drukować...Ale spokojnie - MSWiA nie prowadzi żadnych prac nad zmianami emerytalnymi, prace prowadzą "ministerstwa finansowe"....Confused

Matarez ,to już było kilka dni wcześniej . Ta co ma decydować i trzyma pieczę nad ZUS -zadeklarowała że nie - jeszcze raz

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/13...legly.html
18-10-2016, 20:02
No to przepraszam za " dubel" Blush
18-10-2016, 21:43
(18-10-2016 13:59 )niki napisał(a):  
(18-10-2016 05:51 )nettai napisał(a):  Pożyjemy, zobaczymy. Ale tak czytając artykuły to można zauważyć, że w każdym podkreślana jest podwyżka. Chyba dla uspokojenia f-szy.
hmm, no raczej nie podwyższą mi do takiej wysokości abym chciał tam robić dłużej niż 15 lat.
Teraz mam ok 110 do 120km na służbę za 3koła.
W promieniu 30km mam robotę za 2,5-3 koła.
Jest sens jeździć na służbę?
Rozwój zerowy w służbie.

To co piszesz jest bzdurą albo jesteś osobą mało inteligentną. Siedzisz gdzieś, gdzie się nie rozwijasz, wydajesz 1/4 na dojazdy na służbę, a masz inną robotę w tej samej stawce, prawdopodobnie z większymi możliwościami. Chcesz siedzieć 15 lat do najniższej emki, a później iść do innej roboty, gdy świadczenie emerytalne nie będzie pełne? Mi brakuje tu logiki i widzę podejście funkcjonariusza typu ,,jakbym chciał to już dawno bym gdzieś indziej robił", a wychodzi na to, że SG mu życie uratowała.
20-10-2016, 13:34
i zapewne oczekiwania rządzących względem tego co za to dostaną (skłócić społeczeństwo, dać więcej obowiązków, wygrać wybory).

(18-10-2016 06:21 )keyser soze napisał(a):  Political fiction:
W 2018 r. rzad oglasza wejscie w zycie z dniem 01.01.2019 r. nowego jednolitego dla wszystkich ZUSu.
Poparcie spoleczenstwa dla reform jest miazdzace.
Nikt nie przejmuje sie lamaniem prawa (vide OFE, ustawa dezubekizacyjna, Trybunal Konstytucyjny).
Kolejne wybory wygrane...
tylko że wielu liczy i owszem, zrównać ale też i zobowiązania podatkowe (a tego się nie da bo jak ktoś ma firmę a inny ma własną DG a inny prowadzi gosp. rolne i powiedzmy że jest VATowcem to są całkiem różne obciążenia których od wielu lat nie da się zrównać i nikt tego nie próbuje).

(18-10-2016 19:43 )Matarez napisał(a):  Kto chce kolejny list ? Dodgy ....
dziękuję, jeden już mam

(18-10-2016 21:43 )Oni napisał(a):  To co piszesz jest bzdurą albo jesteś osobą mało inteligentną. Siedzisz gdzieś, gdzie się nie rozwijasz, wydajesz 1/4 na dojazdy na służbę, a masz inną robotę w tej samej stawce, prawdopodobnie z większymi możliwościami. Chcesz siedzieć 15 lat do najniższej emki, a później iść do innej roboty, gdy świadczenie emerytalne nie będzie pełne? Mi brakuje tu logiki i widzę podejście funkcjonariusza typu ,,jakbym chciał to już dawno bym gdzieś indziej robił", a wychodzi na to, że SG mu życie uratowała.
Na razie są inne plusy które niestety gasną (znika opłacanie pewnych składek Wink ).
Nie rozwijam się bo przełożeni mają swoje wizje i lubią podpie*****y (powiedzmy że jeszcze 1-2 odejdzie i będzie normalnie).

Co do pracy bliżej - owszem jest taka możliwość ale także bez możliwości rozwoju ale w takich samych pieniążkach no i w cywilu.

Czy SG mi życie uratowała? NIE, akurat nie zaliczam się do tego grona choć co służbę widzę że 1/5 f-szy uratowała a kobiety cisną się tutaj żeby po wejściu do stałej zaciążyć (i mają całkowitą rację bo w prywatnej firmie albo koniec roboty albo na 5 lat lojalka że nie zaciąży - tak takie coś jeszcze kilka lat temu dawano kobitkom do podpisania przy zarobkach 5-6tys na rękę).

Czasem spotykam emerytów po 20 latach pracy, 2,5tysia na rękę emerytury+2,5 z pensji (część pod stołem). 5 tys zł miesięcznie jest na czysto, zresztą dostawać w PL 2,5 tysia na bieżące wydatki a wyjechać 2 razy w roku za granicę do roboty na 2-3 miechy. Lepsze niż siedzenie w robocie 30-40 lat i potem wiązanie końca z końcem bo emerytury na leki nie starcza.
20-10-2016, 13:59
Teraz zeby po 20 latach pracy dostać 2.5 tyś na rękę to trzeba być chyba kierownikiem grupy na PSG 1szej kat.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS