Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
24-11-2016, 18:39
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
(24-11-2016 13:21 )wiosna napisał(a):  A nie zauważyliście może wzmożonej aktywności kontrolnej wszelkich niedowartościowanych typów średniej półki dowódczej? Chyba na dobre zaczęła się walka o etaty po sbkach.Każdy chce udowodnić jaki jest wspaniały i jak dużo błędów potrafi wykryć w pracy innych co by tylko się załapać na kawałek tortu.
Czołem.mam pytanie u nas na placówce poszła fama ze wielki mirek z granicznego mosg po tej całej deubekizacji ma zostać komendanetem psg gdynia?dlatego chlop teraz tak się ciska i wykazuje.wie ktoś cos więcej na ten temat?sory jeśli umiescilem wpis w złym temacie.pozdro
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-11-2016, 19:11
Ciekawe jak potraktują szyfrantów pracujących na GPK. Z każdej strony będą bici po d... ??
Raz, że cały GPK podlegał pod KRG, a "drugi raz", że pracowali na dokumentach Biura -A.
24-11-2016, 19:26
Rząd przyjął w czwartek projekt nowelizacji "ustawy dezubekizacyjnej" - poinformował rzecznik rządu Rafał Bochenek.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosc...06506.html

Esbecy dostają fortunę, najwyższa emerytura wynosi 19 tys. zł

http://www.tvp.info/27912758/esbecy-dost...-19-tys-zl

„To jeden z ważnych elementów przywracania sprawiedliwości”

http://www.tvp.info/27914628/to-jeden-z-...iedliwosci

Ile wynosi najwyższa emerytura byłych pracowników aparatu bezpieczeństwa?

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ile-wynos...twa/4zqxsf
24-11-2016, 21:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2016 21:24 przez quasimodo1.)
(24-11-2016 19:11 )heyka napisał(a):  Ciekawe jak potraktują szyfrantów pracujących na GPK. Z każdej strony będą bici po d... ??
Raz, że cały GPK podlegał pod KRG, a "drugi raz", że pracowali na dokumentach Biura -A.

KRG - tak jak pisałem kilka postów wcześniej - zależy co wpisali w teczce osobowej zainteresowanego. W GPK pod Zwiad WOP podlegali - 01,02 ,operacyjni i kontrolerzy ruchu granicznego ,którzy decyzją szefów Zwiadu WOP poszczególnych Brygad WOP wykonywali czynności operacyjne w ograniczonym zakresie.
A szyfranci , no właśnie Biuro A - chyba sobie odpowiedziałeś - niektórzy szyfranci z WOP byli wtedy szkoleni w ośrodkach szkoleniowych SB .
IPN w takich przypadkach jest "bojowo" nastawione.W RP w systemie prawnym nie ma precedensów prawnych - może czekać zainteresowanych sądowa droga przez mękę.
25-11-2016, 08:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2016 08:40 przez Johnyq.)
(24-11-2016 21:21 )quasimodo1 napisał(a):  
(24-11-2016 19:11 )heyka napisał(a):  Ciekawe jak potraktują szyfrantów pracujących na GPK. Z każdej strony będą bici po d... ??

KRG - tak jak pisałem kilka postów wcześniej - zależy co wpisali w teczce osobowej zainteresowanego. W GPK pod Zwiad WOP podlegali - 01,02 ,operacyjni i kontrolerzy ruchu granicznego ,którzy decyzją szefów Zwiadu WOP poszczególnych Brygad WOP wykonywali czynności operacyjne w ograniczonym zakresie.
A szyfranci , no właśnie Biuro A - chyba sobie odpowiedziałeś - niektórzy szyfranci z WOP byli wtedy szkoleni w ośrodkach szkoleniowych SB .
IPN w takich przypadkach jest "bojowo" nastawione.W RP w systemie prawnym nie ma precedensów prawnych - może czekać zainteresowanych sądowa droga przez mękę.
za 20 lat nowa wladza uzna nas za pisowkich rezimowcow i poobcina świadczenia.jak juz obcinac to poobcinac wysoko postawionym oficerom a zostawić zwyczajnych funkow w spokoju

(24-11-2016 18:39 )Erazm napisał(a):  
(24-11-2016 13:21 )wiosna napisał(a):  A nie zauważyliście może wzmożonej aktywności kontrolnej wszelkich niedowartościowanych typów średniej półki dowódczej? Chyba na dobre zaczęła się walka o etaty po sbkach.Każdy chce udowodnić jaki jest wspaniały i jak dużo błędów potrafi wykryć w pracy innych co by tylko się załapać na kawałek tortu.
Czołem.mam pytanie u nas na placówce poszła fama ze wielki mirek z granicznego mosg po tej całej deubekizacji ma zostać komendanetem psg gdynia?dlatego chlop teraz tak się ciska i wykazuje.wie ktoś cos więcej na ten temat?sory jeśli umiescilem wpis w złym temacie.pozdro
na wschodzie podobnie.faktycznie można to powiazac z walka o stolki.wszyscy się teraz wykazują i kontrolują kosztem zwykłych funkow.niech im juz dadza te stolki po ubekach bo normalnie pracowac sie nie daAngryAngryAngryAngryAngry
25-11-2016, 19:43
Cytat:za 20 lat nowa wladza uzna nas za pisowkich rezimowcow i poobcina świadczenia.jak juz obcinac to poobcinac wysoko postawionym oficerom a zostawić zwyczajnych funkow w spokoju

Wszyscy niedobrzy, dobrzy tylko tacy jak ja ...

Wiesz, że jesteś małym człowiekiem?
Bardzo małym ... :-(
25-11-2016, 20:30
(25-11-2016 19:43 )braeven napisał(a):  
Cytat:za 20 lat nowa wladza uzna nas za pisowkich rezimowcow i poobcina świadczenia.jak juz obcinac to poobcinac wysoko postawionym oficerom a zostawić zwyczajnych funkow w spokoju

Nie tylko małym ale i zakompleksionym na punkcie wysoko postawionej kadry oficerskiej. ps. Gdybyś Johnyq chciał mnie zaatakować to uprzedzam, że ja nie piastuję żadnego stanowiska. Mimo to nie jestem za zabieraniem komukolwiek czegokolwiek
28-11-2016, 08:25
(25-11-2016 20:30 )alien napisał(a):  
(25-11-2016 19:43 )braeven napisał(a):  

Nie tylko małym ale i zakompleksionym na punkcie wysoko postawionej kadry oficerskiej. ps. Gdybyś Johnyq chciał mnie zaatakować to uprzedzam, że ja nie piastuję żadnego stanowiska. Mimo to nie jestem za zabieraniem komukolwiek czegokolwiek

Tu się kłania złota zasada ..nie czyń drugiemu co tobie niemiłe. I chyba nie ma sensu dokonywać sztucznego podziału jakości ludzi wg. posiadanej rangi gdyż ona niekoniecznie odzwierciedla jakość danej jednostki ludzkiej jak również historię jej żywota.

Jeśli zaś chodzi o tą tzw. "walkę o etaty" to faktycznie jest ona widoczna. Intensyfikacja wszelakich działań kontrolnych przybrała niespotykaną do tej pory skalę. Oczywiście "łatwiej" jest kontrolować aniżeli utrzymać ustawowo wzorcowy model funkcjonowania danej grupy ludzkiej stąd i niezwykła "łatwość" wykazania się przez kontrolującego. Jedni by awansować okazują swą przydatność atakując (czyt. zawzięcie kontrolują) inni aby awansować muszą się przed tymi atakami bronić ...a po tyłku głównie obrywa f-sz liniowy (tzw. graniczny). Oczywiście wszystko to sygnowane jest jakże chwytliwym i ponadczasowym hasłem - dla dobra służbyWink A, że wszystkie te czynności akurat zbiegają się czasowo z hipotetycznym "uwolnieniem" dużej liczby wysokich i bardzo wysokich stanowisk służbowych ..tylko potwierdza całkowitą "przypadkowość" owych działańWink

Oby do wiosny Koleżanki i Koledzy ..i zdecydowanie więcej życzliwości życzęSmile
28-11-2016, 21:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2016 21:44 przez cymbal.)
Aż się chce iść na emeryturę
http://www.rp.pl/Praca-emerytury-renty/3...iania.html
29-11-2016, 09:30
przechodzisz i robisz na czarno albo zagranicą Wink
Przynajmniej rozwiązanie dla tych f-szy co robili pasek lub krg, dla tych z biura raczej robota na czarno nie będzie odpowiadać.
29-11-2016, 10:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 10:30 przez cymbal.)
2Za granicą nic ci to nie da. Pracując w UE jesteś zobowiązany zgłosić ten fakt do ZER. A i tak organ może się dowiedzieć że pracowano za granicą.

Robota na czarno to też nie jest super wyjściem. Można się narobić i nie dostać zapłaty. I co wtedy? Nie ma umowy nie ma pieniędzy. W budowlance to np. bardzo powszechne.
29-11-2016, 11:13
No i wszystko się ładnie spina do kupy .Smile
Peło uszczęśliwiło młodych od 2013 służbą 30-35 letnią ,następni wybrańcy narodu wprowadzą zakaz dorabiania na emce. Koło się zamyka.W przyszłości etaty poblokowane -bo babcie i dziadki mundurowe do 60/ 65 będą musieli dymać w mundurze a oddech wściekłych młodych będą odczuwać codziennie na swoim karku.Big Grin
29-11-2016, 12:16
Póki co w ustawie dalej chyba jest zapis ze można zwolnić funkcjonariusza po 30 latach służby. Także dziadków nie będzie. Wyztarczy że komuś potrzebny będzie kierowniczy etat i dziadek pójdzie na emeryturę. Lub gdy się utrzyma to przeniosą go na inne stanowisko bo się np. nie będzie sprawdzał. Na jakąś 02 grupę. Przed emeryturą.
29-11-2016, 13:02
(29-11-2016 12:16 )cymbal napisał(a):  Póki co w ustawie dalej chyba jest zapis ze można zwolnić funkcjonariusza po 30 latach służby. Także dziadków nie będzie. Wyztarczy że komuś potrzebny będzie kierowniczy etat i dziadek pójdzie na emeryturę. Lub gdy się utrzyma to przeniosą go na inne stanowisko bo się np. nie będzie sprawdzał. Na jakąś 02 grupę. Przed emeryturą.
Tak masz rację- póki co jeszcze jest - generalnie art ten był pod funkcjonariuszy z art 15 , bo pisany ćwierć wieku temu a min.prawa emeryt. były dla wszystkich mundurowych po 15 latach. Ponadto jeszcze są progi lat w danym korpusie. Gwarancji nie ma ,że za dekadę czy dwie nie zostanie to zmienione - dla tych przyjętych po 2013 - kosmos ale z jaką perspektywą . Ustawy emerytalne mundurowych od ćwierćwieku zmieniają się jak w kalejdoskopie -średnio co 3-5 lat.
A jeśli nie zmienią - to dla młodych jeszcze gorzej - dla gościa który w wieku 19-20 lat założy mundur ,po 30 latach służby dostanie kopa w d... w wieku 49-50 lat bez praw emerytalnych ( bo nie osiągnął wieku 55 lat). Czyli w wieku 50 lat druga młodość.Ponadto z etatu kierowniczego na np 02 grupę - młody będzie miał naliczaną emkę z zarobków ostatnich 10 lat - drugi raz wydymany w d... przez polityków.
Ponadto 15-20 lat na etacie kierowniczym ,to i tak perspektywa kosmosu dla czyhających na etat. Czyli jak nie patrzeć i się odwrócić z każdej strony d...Big Grin
29-11-2016, 13:06
(29-11-2016 10:27 )cymbal napisał(a):  2Za granicą nic ci to nie da. Pracując w UE jesteś zobowiązany zgłosić ten fakt do ZER. A i tak organ może się dowiedzieć że pracowano za granicą.

Nie w przypadku pracy na wyspach. Brytole i Irlandczycy nie potwierdza tego nawet gdyby ZER wystąpił z oficjalnym zapytaniem.

Mnie zastanawia inną rzecz - ilu funkow przejdzie na drugą stronę i zacznie rzucać szluge/ludzi przez granice...
29-11-2016, 13:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 13:35 przez quasimodo1.)
(29-11-2016 12:16 )cymbal napisał(a):  Na jakąś 02 grupę. Przed emeryturą.

Wracając do tych dwójek.
Już dzisiaj perspektywa 04 dla wielu funkcjonariuszy jest szczytem marzeń.
Problem będzie dotyczył nawet stanowisk wykonawczych.W pewnym momencie " doły " też będą zapchane "młodymi podoficerami " w wieku 45-50 lat ,dla których marzeniem będzie czwórka.System rekrutacji także się zakorkuje - jak dzisiaj do SG nabory są w granicach 300-500 osób rocznie ,to w przyszłości będzie to w granicach 100 osób rocznie - bo nie będzie wakatów.
29-11-2016, 13:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 13:37 przez cymbal.)
Jakby nie mówić i pisać to idą dla emerytów ciężkie czasy. Waloryzacje są żenujące, dorabiać zabronią i po 10 latach jakąkolwiek emerytura w tym mundurowa będzie nedznym ekwiwalentem na przeżycie uwzględniając inflację i podwzki, a nawet jakąś recesję gospodarczą. Ale nikt za emerytem mundurowym nie zapłacze. Kończą się dobre czasy.

A jeśli jeszcze dodamy, ze wysokości emerytur mundurowych są solą w oku szarego czlowoeka to może w przyszłości wrócić temat sprawiedliwego zrownania świadczeń z cywilnymi emeryturami.
29-11-2016, 13:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 13:40 przez quasimodo1.)
(29-11-2016 13:35 )cymbal napisał(a):  Waloryzacje są żenujące

Waloryzacje są takie jak inflacja - jak mała to i małe waloryzacje - czyli emka teoretycznie nie traci na wartości.

(29-11-2016 13:35 )cymbal napisał(a):  
A jeśli jeszcze dodamy, ze wysokości emerytur mundurowych są solą w oku szarego czlowoeka to może w przyszłości wrócić temat sprawiedliwego zrownania świadczeń z cywilnymi emeryturami.

Kwestia maximum dekady ,że powrócą do pomysłu wzorem kanadyjskim - emki obywatelskiej - czyli 1000 zeta po równo dla wszystkich aby nie zdechnąć z głodu.
29-11-2016, 13:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2016 14:13 przez cymbal.)
Teoretycznie, bo niby mieliśmy deflacje a ceny szły w górę. Wystarczyło pójść do Lidla.

W przypadku emerytów SG zakaz łączenia emerytury z pracą będzie wyjątkowo niesprawiedliwy, gdyż wielu emerytów nie odeszło z własnej woli na emerytury tylko zlikwidowano ich jednostki w likwidacyjnym ferworze
pana generała Tracza. I co teraz? Mają siedzieć w domu w wieku 45 lat?
29-11-2016, 15:36
(29-11-2016 10:27 )cymbal napisał(a):  2Za granicą nic ci to nie da. Pracując w UE jesteś zobowiązany zgłosić ten fakt do ZER. A i tak organ może się dowiedzieć że pracowano za granicą.

Robota na czarno to też nie jest super wyjściem. Można się narobić i nie dostać zapłaty. I co wtedy? Nie ma umowy nie ma pieniędzy. W budowlance to np. bardzo powszechne.

Hmm, będąc w UK interesował ich mój paszport, zgłoszenie w inland revenue, konto w banku i opłacony abo RTV i nic więcej, nikogo więcej nie informowali, czarna dziura.
No i chyba nie wszystkie kraje europejskie są w UE? I dlaczego mamy się ograniczać do Europy? USA, Kanada, Australia. Kiedyś poznałem ludzi którzy pracują w Rosji i zarabiają tam 2 razy więcej niż ja w PL. Znajomego (fakt że zarabia w PL 3xtyle co ja) ostatnio chcieli wysłać z delegacją do Kazachstanu na kilka miesięcy.
No i fakt że na czarno też idzie dorobić w PL
Tego nie widzą nasi politycy, bo z jednej strony chcą uszczelnić system a z drugiej ograniczają dorabianie więc ludzie kombinują.
Pewne grono emerytowanych mundurowych dorabia jako ochroniarze w sądach, bankach bo firmom opłaca się ich zatrudnianie. Jak odejdą to koszta takich firm wzrosną czyli opłaty dla tych ochranianych także czyli w pewnym procencie dla organizacji publicznych.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS