Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Zmiany w systemie emerytalnym
|
28-10-2016, 13:01
|
|||
|
|||
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
Jak nie ma cięć! W W-MOSG jak ogłosili podwyżki które były od stycznia to najpierw zabrali dodatek graniczny a teraz zabierają wszystkim komu można mieszkaniówkę od kąd ogłosili program modernizacji. Więc po podwyżkach zarabia sie mniej niż rok temu.
|
|||
28-10-2016, 13:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2016 13:33 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
RE: Zmiany w systemie emerytalnym | |||
28-10-2016, 13:34
|
|||
|
|||
(28-10-2016 09:06 )quasimodo1 napisał(a): ...Jak to kto - policjanci.Czy w okresach po 1990 roku jak nie było podwyżek , obcinano zasady naliczeń i wysługi do emek mundurowych czy redukowano stany ilościowe jednostek organizacyjnych to mundurowi odmawiali wykonywania obowiązków służbowych lub przeprowadzali bunty czy przewroty w RP...Chodziło mi o rozganianie innych grup społecznych jak zaczną strajkować. (28-10-2016 13:01 )misio napisał(a): Jak nie ma cięć! W W-MOSG ....Kiedyś już pisałem, oddział cudów, jednostkę przenieść poza Kętrzyn do np Mrągowa czy Olsztyna z f-szami zebranymi z innych oddziałów a tych z WMOSG wysłać na przejścia z Ukrainą/Białorusią. |
|||
28-10-2016, 13:43
|
|||
|
|||
(28-10-2016 13:34 )niki napisał(a):(28-10-2016 09:06 )quasimodo1 napisał(a): ...Jak to kto - policjanci.Czy w okresach po 1990 roku jak nie było podwyżek , obcinano zasady naliczeń i wysługi do emek mundurowych czy redukowano stany ilościowe jednostek organizacyjnych to mundurowi odmawiali wykonywania obowiązków służbowych lub przeprowadzali bunty czy przewroty w RP...Chodziło mi o rozganianie innych grup społecznych jak zaczną strajkować. Strajki ? Od 1990 żadna władza w RP nie pacyfikowała strajkujących załóg.Co najwyżej niektórzy dostali pałą na zadymach podczas różnych manifestacji. |
|||
28-10-2016, 13:53
|
|||
|
|||
no ja młody jeszcze jestem ale pamiętam jak ludzie jeździli na strajki czy jak wolisz to nazwać manifestacje a dostali wpier***l niby od Policji która nie mogła rozróżnić strajkujących od zadymiarzy (bo Ci przyszli się tłuc z policją).
Znajomy dostał gumowymi kulkami wtedy itp. Ja się dowiedziałem na kursie że SG też tam była, ba nawet jeden oficer wspominał że tam był. Co do strajkujących załóg? To jeszcze są gdzieś załogi? |
|||
28-10-2016, 15:01
|
|||
|
|||
(28-10-2016 13:26 )quasimodo1 napisał(a):A to zagwozdka z ta mieszkaniówka ...możesz rozwinąć temat bo nic mi nie wiadomo...(28-10-2016 13:01 )misio napisał(a): Jak nie ma cięć! W W-MOSG jak ogłosili podwyżki które były od stycznia to najpierw zabrali dodatek graniczny a teraz zabierają wszystkim komu można mieszkaniówkę od kąd ogłosili program modernizacji. Więc po podwyżkach zarabia sie mniej niż rok temu. |
|||
28-10-2016, 16:16
|
|||
|
|||
mieszkania to zaczną chyba proponować za jakiś czas bo się zmienią odległości .....ale suma sumarum będą proponować mieszkania i zabierać te ~190 zł na osobę bo tyle chyba jest.
|
|||
28-10-2016, 16:18
|
|||
|
|||
Może w Gołdapi, bo tam wolne mieszkania służbowe są
|
|||
28-10-2016, 16:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2016 17:13 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
(28-10-2016 13:53 )niki napisał(a): no ja młody jeszcze jestem ale pamiętam jak ludzie jeździli na strajki czy jak wolisz to nazwać manifestacje a dostali wpier***l niby od Policji która nie mogła rozróżnić strajkujących od zadymiarzy (bo Ci przyszli się tłuc z policją). Jeżdzić to można na manifestacje ,strajkować w zakładzie/miejscu pracy. I to jest ta różnica. (28-10-2016 13:53 )niki napisał(a): a dostali wpier***l niby od Policji która nie mogła rozróżnić strajkujących od zadymiarzy (bo Ci przyszli się tłuc z policją). A to już jest problem organizatorów protestu ,mają od tego własne służby porządkowe. Jeśli do akcji wchodzą zwarte pododdziały ,to się spierd.....a nie wdaje w dyskusje- no bo można oberwać pałą albo przyjąć na klatę gumową kulkę.Taki urok manifestacji i przy okazji od czasu do czasu zadym z nimi związanych. (28-10-2016 13:53 )niki napisał(a): Ja się dowiedziałem na kursie że SG też tam była, ba nawet jeden oficer wspominał że tam był. Opowieści z gatunku "mchu i paproci" Od tego są OPP. Wyjątek stanowią wydarzenia na przełomie wieków podczas manifestacji pracowników Łucznika czy manifestujących w W-wie górników ,gdzie funkcjonariusze (konkretnie wtedy jeszcze plutony specjalne OSG) stały w trzeciej linii za OPP czy NJW MSW. SG czy NJW miały wejść do akcji gdyby policja nie dała rady.Wszystko skończyło się na obecności statycznej SG i nic więcej. Ponadto SG brała swojego czasu udziałw zabezpieczaniu lub odblokowywaniu przejść granicznych ,dróg dojazdowych ,odblokowywaniu przejść granicznych blokowanych przez tytoniowe mrówki, przeciwdziałaniu wysypywania zboża na granicach przez Samoobronę - i nigdzie nie używała broni gładkolufowej. A może ten oficer odleciał wspomnieniami do czasów WOP-u , gdy instruktorzy WOP prowadzili zajęcia ze szkolenia unitarnego funkcjonariuszy ZOMO oraz zabezpieczali Stocznię Gdańską i Szczecińską ? (28-10-2016 13:53 )niki napisał(a): Co do strajkujących załóg? To jeszcze są gdzieś załogi? Tak - załogi zakładów - choćby Łucznika czy kopalń spółek węglowych itp. |
|||
28-10-2016, 18:46
|
|||
|
|||
(28-10-2016 15:01 )Bond napisał(a):(28-10-2016 13:26 )quasimodo1 napisał(a):A to zagwozdka z ta mieszkaniówka ...możesz rozwinąć temat bo nic mi nie wiadomo...(28-10-2016 13:01 )misio napisał(a): Jak nie ma cięć! W W-MOSG jak ogłosili podwyżki które były od stycznia to najpierw zabrali dodatek graniczny a teraz zabierają wszystkim komu można mieszkaniówkę od kąd ogłosili program modernizacji. Więc po podwyżkach zarabia sie mniej niż rok temu. Jak Ci zaproponuja 50m2 na zadupiu, gdzie sam czynsz to 600pln a zima trzeba zaplacic za ogrzewanie 1000pln to zrozumiesz... W wietnamskim tak wykosili "bezdomnych" w bodajze 4 placowkach... |
|||
29-10-2016, 13:27
|
|||
|
|||
@quasimodo1
gdybym napisał dokładnie co kto komu to za dużo bym napisał Co do własnych służb na "manifestacjach" - skończyło się że policaje lali jak padło ale i sami dostali po łbie. Zresztą, oficjalne wypowiedzi do mediów a stan faktyczny często się różni a Ci co byli tam to widzieli to przez kilka dni a nie przez parę godzin jak zaczął się bałagan. A o tym że SG tam też było dowiedziałem się właśnie będąc na podstawowym. @bond nie przesadzaj z tym 600zł A to że koszą, popatrz kogo koszą, a czy tak samo koszą tych z PSG jak tych z oddziału. Taki to oddział i też taka formacja aby jak najniższym kosztem mieć odfajczone jak najwięcej rzeczy zrobionych/osiągniętych. Zresztą popatrz kto siedzi w oddziale i jak daleko ma do faktycznego miejsca zamieszkania a ile jeżdżą f-sze z PSG. Ja tylko czekam aż wśród tych co mogą iść na emeryturę zacznie się odchodzenie (część zostanie, część odejdzie) a już paru z 7-9letnim stażem na pomysł pracy powyżej 15lat stwierdziło że pier****i tę robotę bo wolą 15-20lat i dostać te 40% pewne i wyjechać zagramanicę lub zatrudnić się gdzieś gdzie będą mogli się rozwijać (rozwoju w SG nie ma dla przeciętnego f-sza). |
|||
29-10-2016, 13:38
|
|||
|
|||
(28-10-2016 18:46 )keyser soze napisał(a):(28-10-2016 15:01 )Bond napisał(a):(28-10-2016 13:26 )quasimodo1 napisał(a):A to zagwozdka z ta mieszkaniówka ...możesz rozwinąć temat bo nic mi nie wiadomo...(28-10-2016 13:01 )misio napisał(a): Jak nie ma cięć! W W-MOSG jak ogłosili podwyżki które były od stycznia to najpierw zabrali dodatek graniczny a teraz zabierają wszystkim komu można mieszkaniówkę od kąd ogłosili program modernizacji. Więc po podwyżkach zarabia sie mniej niż rok temu. W końcu ktoś się wziął za ten patologiczny dodatek. Ciekawe ilu f-szy z tych 4 Placówek miało "swoje" mieszkania kupione na mamę, tatę, wujka, brata... Jeszcze jak pieniądze z tych oszczędności pójdą na awanse na niższe grupy, to kawałek świata będzie ponaprawiany. |
|||
29-10-2016, 19:08
|
|||
|
|||
Euro w jakim ty świecie żyjesz? Awanse będą w oddziale ale nie na w PSG i nie mów że nie bo takie rzeczy to możesz mówić tym na kursie podstawowym.
|
|||
29-10-2016, 21:36
|
|||
|
|||
euro a ty taki święty jesteś? A mundurówkę to w całości przeznaczasz na zakup mundurów? A jak nie to czy jest to powód by zabrać ci mundurówkę?
To się nie czepiaj innych, że kombinują jak wyrwać z firmy parę groszy więcej. Wszyscy funkcjonariusze SG są równi. ...ale stołeczni są równiejsi od innych. |
|||
29-10-2016, 22:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2016 22:56 przez passengerLPG.)
|
|||
|
|||
Napisałem ale stwierdziłem, że przemilczę kwestie wyciągania z firmy kasy i pozostawię to pod rozwagę tym którzy biorą go bo mają uczciwie matkę do aktu notarialnego wpisaną mimo że nie posiadają żadnej umowy najmu od matki i ona nawet nie jest tam zameldowania bo ze swojego pazerstwa nie chcą płacić za wywóz śmieci. Krótko, zgadzam się w większości z poglądami euro. Faktem jest że budownictwo mieszkaniowe i sam równoważnik za jego brak to kpina. Również krytycznie podchodzę do rozwiązywania tej kwestii z proponowaniem mieszkań na siłę. Pamiętacie jeszcze o zasadach Etyki ?
|
|||
30-10-2016, 07:22
|
|||
|
|||
(29-10-2016 21:36 )niepokorny napisał(a): euro a ty taki święty jesteś? A mundurówkę to w całości przeznaczasz na zakup mundurów? A jak nie to czy jest to powód by zabrać ci mundurówkę? Takim komentarzem udowadniasz jedynie, że mam rację i trzeba ten dodatek, który służy do "kombinowania jak wyrwać z firmy parę groszy więcej" zlikwidować. A co do mundurówki kolego, to różnica jest taka, że po pierwsze dostają ją wszyscy po równo i nikt nie zakombinuje, żeby wyrwać z firmy parę gorszy więcej, a po drugie skutkuje tym, że każdy ma być w pracy w czystym, bez dziur na dupie czy podeszwach mundurze. Jeden wyda na pastę do butów czy pranie koszul 100 zł miesięcznie, a drugi 10, ale wyglądać mają tak samo. |
|||
30-10-2016, 11:19
|
|||
|
|||
Tak jest! Wszystkim po rowno! Wszyscy maja takie same zoladki! Komuno wroc!
A tak na powaznie - kapitalizm promuje zaradnosc, wiec dopoki nikt nie lamie prawa to moze to robic do usranej smierci. A ze kwestie wszelakich dodatkow powinne byc zreformowane to inna sprawa. |
|||
31-10-2016, 08:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016 08:36 przez cymbal.)
|
|||
|
|||
(28-10-2016 13:01 )misio napisał(a): Jak nie ma cięć! W W-MOSG jak ogłosili podwyżki które były od stycznia to najpierw zabrali dodatek graniczny a teraz zabierają wszystkim komu można mieszkaniówkę od kąd ogłosili program modernizacji. Więc po podwyżkach zarabia sie mniej niż rok temu. Za tzw. mieszkaniowkę już dawno powinno się wziąć. Wiekszej patologii to jeszcze nie widziałem. Funkcjonariusze biorą kasę za brak kwatery a tymczaem ich wlasne mieszkania figurują na ich mamusie lub tesciowe. Znam nawet ze slyszenia przypadek być może jest prawdziwy, gdzie pani funkcjonariuszka jednej z placowek w mieście na polnocno zachodniej granicy posiadajac i zamieszkujac w okazałym wykonczonym domu od kilkunastu juz lat pobiera kase za brak kwatery bo dom nie miał odbioru budowlanego i w zasadzie cały czas jest w budowie. Dlatego też ona oficjalnie nie ma lokalu. Jeśli tak jest rzeczywiście to czy jest to zgodne z etyką funkcjonariusza? Wątpię. Dziwię się tylko jsk to możliwe ze wydajac w drodze decyzji administracyjnej decyzję o przyznaniu tego ekwiwalentu organy Straży Granicznej nie badają sytuacji. Jak to się dzieje? |
|||
31-10-2016, 10:03
|
|||
|
|||
Co niektórzy nie biorą tego dodatku i im strasznie kole w oczy że inni biorą... Jeżeli Straż Graniczna nie dała im mieszkania i nie zapłaciła im za mieszkanie więc etyka Tego funkcjonariusza jest jak najbardziej ok.Poza tym to chyba dział o zmianach w systemie emerytalnym.
|
|||
31-10-2016, 10:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016 10:51 przez cymbal.)
|
|||
|
|||
Kolejny co jest z etyką na bakier. Zapisz się może jeszcze do dojnej zmiany. Dodatek powinni brsc ci ci nie mają mieszkania. A nie kombinatorzy i cwaniaki.
A wracając do przywilejów jedyne co powinno zostać zmienione to ograniczenie możliwości przechodzenia na emeryturę nieliniowcom. To jest jakaś paranoja żeby np. kierownik zespołu logistycznego w duzej placówce na zaxhodniej granicy, objadajaca się przez 8 godzin ciastkami z kuwety i żłopiąca hektolitry kawy posiadała przywilej wczesnej emerytury równy z funkcjonariuszem który zasuwa w pocie czoła na wschodnim przejsciu granicznym lub na zielonej. Na takim stanowisku przelicznik powinien byc 1.3 a nie 2.6 za rok. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości