Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Zmiany w systemie emerytalnym
|
24-04-2018, 20:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2018 20:43 przez Escev.)
|
|||
|
|||
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
(23-04-2018 20:54 )quasimodo1 napisał(a):(23-04-2018 19:35 )Escev napisał(a): ograniczeniu praw obywatelskich, 1. Polecam czytanie ze zrozumieniem -> jak funkcjonariusz SG masz ograniczone prawa obywatelskie. Jeśli nie wiesz o tym to albo przystosowałeś się do tego jak karaluch (i Twój umysł to wyparł ) albo po prostu nie znasz przepisów regulujących Twoją służbę w SG 2. Rok 2018 nie jest rokiem 1999 - różnic jest cała masa, najważniejsze to - obecnie jest rynek pracy PRACOWNIKA, Straż Graniczna jest na szarym końcu mundurówek jeśli chodzi o płace (i cały system socjalno - bytowy), rynek "cywilny" oferuje większe wynagrodzenia za mniejszy wkład życia własnego. A i zarobki w cywilu ma wyższe. Pisałem już o tym? No i pokolenie Milenialsów korporacyjne HR'y przygotowywały się do tego od ok 6 lat, a u nas... hmm... taa... Najlepsze jak słyszę biadolenie, że to nie było do przewidzenia ... dziwne, że prasa fachowa (i nie tylko) pisała o zmianach na rynku pracy od 2012-13 roku, o długotrwałym trendzie, o pokoleniu Z i innych takich... No ale... 3. Człowiek młody wybiera zakład pracy oferujący mu więcej TU i TERAZ, bo rodzina, bo zakupy, bo życie. Skoro Straż Graniczna nie ma nic w ofercie (osobna opieka medyczna - skasowana od 1999 roku, emerytura - wydłużony okres pracy do 55 lat w 2013 r. , zwolnienia lekarskie płatne 80% - 2014 r. , a przypomnij mi kiedy i o ile został zwaloryzowany równoważnik za brak kwatery? Aha. ) to wybiera zwykły zakład pracy. Jeśli chce służbę mundurową - to pójdzie tam, gdzie zaoferują mu najlepsze warunki płacowe i socjalno-bytowe. A jak byś może jeszcze wskazał która służba w Polsce, nie będąca służbą specjalną, wymaga od kandydatów do służby poddania się badaniu na wariografie? No tak... 4. W stosunku do cywilnego rynku pracy mamy taką jedną "wadę" - nie da się zatrudnić u nas obcokrajowca w miejsce odchodzącego obywatela RP. Sytuację uratować może w pierwszej kolejności 300 % wzrost płac i zmiana warunków socjalno-bytowych (zrównanie z MON) - patrz punkt 1 - jeśli chcemy (jako kraj) aby człowiek SŁUŻYŁ krajowi to zapłaćmy mu za ograniczenia praw obywatelskich i za wymogi/warunki służby. (24-04-2018 05:35 )keyser soze napisał(a): Aktualny spadek chetnych moze jednak trwac dluzej niz pozostale... Obawiam się, że bez zmian zarówno w mentalności obywateli RP (m.in. w zakresie współodpowiedzialności za dobro rzadkie jakim jest porządek publiczny) jak i strukturalno-finansowych naszej formacji - spadek ten jest nie do zahamowania i w niedługim okresie czasu pojawią się plany ściślejszej współpracy z XXX, potem konsolidacji pionów logistycznych (no bo przecież można razem taniej a i wyposażenie takie samo) a docelowo - pełna asymilacja w tą albo w tamtą. (o HR i dostosowaniu się do kolejnych generacji na rynku pracy pisałem wyżej). |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości