Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
20-05-2012, 13:44
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
W tej chwili pracować w mundurówce i mieć 15 lat służby, to na prawdę wymaga mocnych nerwów. Te ciągłe spekulacje, plotki, doniesienia z ,,pewnych źródeł" insynuacje powodują, ze najlepiej byłoby rzucić to w diabły wszystko. Jak widac tez znaczna czesc nie wytrzymała napięcia i poszła w siną dal. Dal, charakteryzującą się frustracją bezrobotnego, młodego funkcjonariusza. Bo taka jest w zasadzie funkcjonariuszowa przyszłość. Nikomu nie potrzebny ktoś, z malym ekwiwalentem pienieznym na przeżycie.

Sad
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
20-05-2012, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2012 15:04 przez Valhalla49.)
Trzeba przetrzymać to ciśnienie bo w cywilu wcale nie jest tak słodko jak się nam wydaje.
Zapewne wielu, który nie wytrzymali tego ciśnienia i odeszli z firmy chciałoby wrócić.....znam takich kilku.
Brama jednak zamknięta.

Poczekamy po Euro co się będzie działo.
Cała nadzieja w Policji (jest ich zdecydowanie więcej niż funków SG) którzy stanowią siłę jako związek.
A nasz związek???
No cóż.
Każdy może sobie sam odpowiedzieć na to pytanie.
20-05-2012, 19:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2012 19:35 przez Alzheimer.)
W cywilu, po latach nie stanowimy jakiejkolwiek pożądanej materii. Ludzie w tym czasie nabyli kwalifikacji, znajomości, mają fach. Chyba trzeba się rzeczywiście trzymać firmy ile się da. Na tak zwanego maksa.

Sad
21-05-2012, 05:39
Jak się nic nie potrafi , to owszem.
Ale są też funki, którzy dadzą sobie radę w cywilu.
Generalnie, jak ktoś całe życie przesiedział w SG i przez ten czas nie chciało mu się samemu rozwijać, to ma problem - to są właśnie te słynne osoby którym mundur życie uratował.
Ale niektórzy robotę znajdują od razu...
21-05-2012, 08:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2012 08:06 przez Alzheimer.)
I tu byłbym ostrożny z takim optymizmem. 80 % pracodawców, na oświadczenie - emeryt SG - reaguje straszną niechęcią. Wychodzą z prostego założenia, ma emeryturę, to niech spada. Po drugie boją się, gdyż zapewne znaczna część kręci wałki. Ludzie z tytułami inżyniera nie mają roboty, a co dopiero funk, który może się i rozwijał, ale doświadczenia w danej branży nie ma. Reasumując, trzeba pracować ile się da. Z znanych emerytów pracuje może 10 procent. A są to inteligentni ludzie. Reszta maskuje frustrację.

A każdy przed zwolnieniem był pełen optymizmu.

Sad
21-05-2012, 09:33
a tu o słynnym L4
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,1176...otege.html
21-05-2012, 14:40
Kolejna nagonka... poniżej porównanie z cywilami, którzy nie mają 100% płatnego...

ZUS KONTROLUJE

Cytat: Tylko w 2011 r. w związku z przeprowadzanymi kontrolami do kasy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wróciło ponad 148 mln zł. W ramach kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich skontrolowano 136,5 tys. osób.

Pozdrawiam
21-05-2012, 18:10
.........ja mogę mieć jak w "normalnym" zakładzie z L4 ,ale mendy niech płacą wtedy święta "setki" i nocki dodatki.Angry
24-05-2012, 19:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2012 19:29 przez lenek.)
No cóż i ustawa idzie do Prezydenta RP bez żadnych zmian. I co teraz powiedzą trzęsidupy? Mam nadzieję, że nikt zbyt pochopnie z powodu plotek nie złożył raportu.
Moim zdaniem dużo też zawdzięczamy rozsądnej polityce niesłusznie opluwanych związków i samotnym fighterom jak wichrzyciel.
24-05-2012, 19:35
oj kolego,uwazaj co piszesz bo takie wypowiedzi na temat zwiazku sa nie poprawne politycznie w tym miejscu i nie zgodne z linia partyjną tego forum.
No chyba ze to szydera miał byćSmile
24-05-2012, 20:59
Taaa... a cóż takiego związki (nasze) zrobiły?
Nawet nie potrafili się przyłączyć do protestu zolli...
pshaw...
27-05-2012, 10:00
(24-05-2012 20:59 )keyser soze napisał(a):  Taaa... a cóż takiego związki (nasze) zrobiły?
Nawet nie potrafili się przyłączyć do protestu zolli...
pshaw...
A co zolle na tym zyskały?
Kiedyś wylali się na nas teraz zobaczyli, że samemu niewiele się zwojuje.
28-05-2012, 19:48
Sorki że jestem "leniwy" (nie chce mi się szukać postów poprzednich)ale czy koledzy mogą mnie oświecić czy z naliczaniem m-ki coś się zmieniło czy ten projekt (?)o naliczaniu z 10-ciu lat ostatnich jest brany od 2013 roku pod uwagę? Odnośnie odprawy emerytalnej teraz 6 krotnej, czy jest jakaś zmiana od 01.01.2013?
28-05-2012, 19:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2012 19:56 przez Alzheimer.)
Naliczanie z 10 lat tylko dla nowych. Tak wynika z nowej ustawy. Dziwne co prawda, ale jak na razie tak jest. Dla starych bedzie mozliwosc wyboru, ale o co dokladnie chodzi nie wiem. Co do odprawy, to zmian nie ma jak na razie.

Sad
28-05-2012, 20:02
(28-05-2012 19:56 )Alzheimer napisał(a):  . Dla starych bedzie mozliwosc wyboru, ale o co dokladnie chodzi nie wiem.

Możliwość wyboru emki przez funka zatrudnionego przed 01.01.2013 - ci co to wprowadzili do ustawy to chyba mają za idiotów wszystkich mundurowych zatrudnionych przed wejściem nowej ustawy . A niby na czym ten stary funk zyska ?
28-05-2012, 20:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2012 20:29 przez Alzheimer.)
No własnie mnie to intryguje. O co chodzi. Trzeba byloby byc kretynem, aby wybierac pomiedzy naliczaniem z ostatniego miesiaca, a z 10 lat. Chybs ze bedzie to jedyny wybor :-)
Może jestem wyznawcą teorii spisku, ale niepokoi mnie pozostawienie starych bez zmian. Czuje szwindel. Ale z noweli nic zlego nie wynika. Poczekamy, zobaczymy.

Sad
28-05-2012, 21:30
Wybór będzie między starymi a nowymi zasadami emerytalnymi w całości. Nie dotyczy to tylko sposobu naliczania jej podstawy.
28-05-2012, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2012 21:46 przez Alzheimer.)
No nie Panowie. Spojrzcie na rozdzial 1 art 18h ust.1.
Ma prawo ustalenia emerytury na zasadach i w
w y s o k o s c i okreslonych w 1 a
Czyli dla nowych.
Trzymam sie, ze ms prawo wyboru. Oby nie jedynego.

Sad
05-06-2012, 19:12
Panowie, macie jakiś znajomych w policji? Podobno wierchuszka komisariatów, po zeszłotygodniowej odprawie w jednym z policyjnych ośrodków szkolenia zaczyna się powoli przygotowywać do ewakuacji, z obawy przed kombinacją przy ustalaniu emerytury, co niby ma obowiązywać już we wrześniu. Chodzi o składniki wliczane do uposażenia, należnego funkcjonariuszowi za miesiác, które maja być podstawa ustalenia emerytury. Informacja jest tzw. plotką, ale w tej psychozie emerytalnej bardzo intryguje. Moze uda sie cos ustalic.

Sad
05-06-2012, 20:00
(05-06-2012 19:12 )Alzheimer napisał(a):  Panowie, macie jakiś znajomych w policji? Podobno wierchuszka komisariatów, po zeszłotygodniowej odprawie w jednym z policyjnych ośrodków szkolenia zaczyna się powoli przygotowywać do ewakuacji, z obawy przed kombinacją przy ustalaniu emerytury, co niby ma obowiązywać już we wrześniu. Chodzi o składniki wliczane do uposażenia, należnego funkcjonariuszowi za miesiác, które maja być podstawa ustalenia emerytury. Informacja jest tzw. plotką, ale w tej psychozie emerytalnej bardzo intryguje. Moze uda sie cos ustalic.

Coś jest na czasie:

http://www.nszzp.pl/index.php?option=com...&Itemid=34
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS