Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w systemie emerytalnym
19-04-2013, 10:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2013 10:03 przez quasimodo1.)
RE: Zmiany w systemie emerytalnym
(19-04-2013 05:22 )Alzheimer napisał(a):  Ciekawe, jaka jest prawdziwa przyczyna?

http://www.wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid...tykul.html

Alz, to już było na forum wałkowane. W polowie 2012 weszło u nich rozporzadzenie o likwidacji dodatku za znajomość języków obcych - za znajomość jednego języka płacili im okolo 400 brutto - co bylo wliczane do emki , znam kilku którzy pobierali dodatek za znajomość 2 lub 3 -co dawalo im dodatkowo 800-1200 - więc wielu aby nie stracić odeszło na emki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-04-2013, 10:31
No, ale tylu aż odeszło?
Wychodzi na to, że tam sami poligloci tam pracowali. :-)

Sad
20-04-2013, 12:01
U nas też by się sami poligloci znaleźli, gdyby takie pieniądze za to płacili.
20-04-2013, 15:11
Dla pokrzepienia sercSmileSmile polecam Internetowe Forum Policyjne a w nim temat: " Zmiany systemu emerytalnego służb mundurowych II "
20-04-2013, 18:40
Tak samo pier....... lą, jak na forum SG. Ktoś gdzieś słyszał, bo ktoś pierdnął. Nie ma żadnych konkretów. Jak również projektów aktów normatywnych. Takie sranie w banie. Liczenie emerytury tylko od podstawy dla wszystkich i przedłużenie wszystkim pracującym służby do 55 lat. Oczywiście, zważywszy na stan finansów państwa, w tym potrzebę zmiany ustawy budżetowej (wpływy coraz mniejsze) - Mister Vincent R. może zrobić wiele złego. Ale według mnie trzeba spokojnie czekać. Sam mam lekką obstrukcję, jak wielu pewnie. Big Grin

Sad
20-04-2013, 20:44
(20-04-2013 18:40 )Alzheimer napisał(a):  Tak samo pier....... lą, jak na forum SG. Ktoś gdzieś słyszał, bo ktoś pierdnął. Nie ma żadnych konkretów. Jak również projektów aktów normatywnych. Takie sranie w banie. Liczenie emerytury tylko od podstawy dla wszystkich i przedłużenie wszystkim pracującym służby do 55 lat. Oczywiście, zważywszy na stan finansów państwa, w tym potrzebę zmiany ustawy budżetowej (wpływy coraz mniejsze) - Mister Vincent R. może zrobić wiele złego. Ale według mnie trzeba spokojnie czekać. Sam mam lekką obstrukcję, jak wielu pewnie. Big Grin
Pożywiom,uwidim, jak to mówią u nas na wschodzie.Ale proponuję bacznie śledzić forum policyjne,myślę że mają lepsze przeciekiSmile bo po prostu osobowo jest ich więcej.Niezachwiana i niezmącona postawa Alzhaimera zadziwia do tego stopnia, że aż staje się podejrzana:Pozdrawiam z błogostanu spokojnej emyAngel
20-04-2013, 21:12
Nie ma nic podejrzanego. Sam mam pietra. Te wszystkie plotki są masakryczne w treści. Ale ponieważ nie ma gdzie tego zweryfikować, a na razie nic nie wskazuje, że tak będzie, to najlepszym, co można zrobić, jest nie ulegać panice. I czekać. Obserwować. Już w 2010 była psychoza, że stracimy przywileje. No jak na razie, jakoś się to toczy. Co nie znaczy, że tak będzie zawsze.

Sad
20-04-2013, 21:39
Nie szanujemy się sami. Ale Państwo tez nie dotrzymuje obietnic. Podobno prawo nie działa wstecz. Nie ma nic gorszego niż trwanie w niepewności, to nie są warunki do efektywnej pracy...
20-04-2013, 22:10
Wydaje mi się, że nie ma wśród służb mundurowych firmy, o tak demotywującej atmosferze, jak SG.

Sad
21-04-2013, 15:39
(20-04-2013 22:10 )Alzheimer napisał(a):  Wydaje mi się, że nie ma wśród służb mundurowych firmy, o tak demotywującej atmosferze, jak SG.
Byłes kiedys w MONie?Big Grin
21-04-2013, 16:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2013 16:24 przez Alzheimer.)
No rzeczywiście. Niezwykle budująca jest świadomość, że po drugim kontrakcie w MON, w 12 roku służby, jaką byś nie miał klasę specjalisty wojskowego - dostaniesz kopa do cywila. I w wieku np. 35 lub wiecej lat buduj karierę od nowa. Super. Podziwiam tych szeregowych zawodowych.
I współczuję.

Sad
30-04-2013, 09:33
Z uwagi iż od ponad tygodnia brak wpisów w temacie "Zmiany w systemie emerytalnym" proponuję poczytać temat "Renta" na forum policyjnym i zapraszam do dalszej dyskusji.
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB...e77104cf35
08-06-2013, 19:17
Esbecy przegrali w Strasburgu.
http://www.stefczyk.info/wiadomosci/pols...7670181295

Można byłoby się tym w sumie nie przejmować, gdyby nie argumentacja trybunału.
Uważam, że w przyszłości będzie można bez obaw zmniejszyć obecne emerytury mundurowe, ze wzgledu na kryzys, zostawiając ochłap, który stanowić będzie argument- ,, nie pozbawiono środków do życia" lub ,, ten system emerytalny był niesprawiedliwy"".

Sad
08-06-2013, 22:50
Z tej strony nie obawiałbym się ataku. W Strasburgu emerytury przegrywali tylko powiązani z reżimem komunistycznym.
Co innego kryzys. To może dotknąć nas w każdej chwili.
09-06-2013, 09:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2013 10:08 przez Alzheimer.)
To niebezpieczny precedens.
Zwróćmy uwagę, na tę sformułowania :

,, Trybunał uznał, że system obniżający emerytury nie oznaczał "nadmiernych obciążeń dla skarżących, którzy nie doznali utraty środków do życia albo całkowitego pozbawienia świadczeń, a system ten był i tak bardziej korzystny niż inne systemy emerytalne''.

,, Sędziowie zwrócili uwagę, że emerytury nie są nienaruszalne.''

Oczywiście nikt nam nie zarzuci ,, ochrony nieludzkiego systemu'', ale że system emerytalny jest bardziej korzystny niż inne, to można nam zawsze próbować wcisnąć!!!

Mam nadzieję, że to są tylko moje bezsensowne rozważania. Big GrinBig GrinBig Grin

Ale i tak przyszłość nasza, być może, będzie lepsza na emeryturze, niż...

http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury...wieku.html

Sad
10-06-2013, 20:51
Rewolucja emerytalna w Hiszpanii.

http://emerytury.wp.pl/kat,2752,title,Hi...omosc.html

Sad
11-06-2013, 20:04
Ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym......
Tekst z tego roku.

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2013-667

Sad
10-09-2013, 05:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2013 08:48 przez quasimodo1.)
Dziurawy "Emeryt" http://www.rp.pl/artykul/102681,1046375-...rawie.html Tak na marginesie 0,01 % -to ile to wyjdzie na emeryta ? 20-30 zeta na 10 lat ?
11-09-2013, 11:38
Witam wszystkim forumowiczów. Nie atakujcie mnie od razu, czytając mój nick. Mam pytanie. Dla mnie ważne, dla innych może to śmieszne. Chciałbym odejść na emeryturę w styczniu 2014. Powinienem złożyć zatem raport w październiku 2013. Moja sytuacja jest taka, że od miesiąca jestem na zwolnieniu (nie ściemnianym) i tak na prawdę nie chciałbym już wracać do pracy. Pytanie brzmi: Czy składając raport muszę być chociaż jeden dzień w pracy czy można złożyć go listownie? Kolejne pytanie dotyczy ewentualnej komisji lekarskiej. Jeśli nie chcę wracać już do służby a także nie chcę zwiększać emerytury o procenty z chorobowego, to czy "grozi" mi komisja lekarska? Mam swoje 75% i na tym chcę pozostać.
Proszę o odpowiedzi konkretne. Z góry dziękuję
Angel
11-09-2013, 11:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2013 12:17 przez quasimodo1.)
(11-09-2013 11:38 )chcącyodejść napisał(a):  Witam wszystkim forumowiczów. Nie atakujcie mnie od razu, czytając mój nick. Mam pytanie. Dla mnie ważne, dla innych może to śmieszne. Chciałbym odejść na emeryturę w styczniu 2014. Powinienem złożyć zatem raport w październiku 2013. Moja sytuacja jest taka, że od miesiąca jestem na zwolnieniu (nie ściemnianym) i tak na prawdę nie chciałbym już wracać do pracy. Pytanie brzmi: Czy składając raport muszę być chociaż jeden dzień w pracy czy można złożyć go listownie? Kolejne pytanie dotyczy ewentualnej komisji lekarskiej. Jeśli nie chcę wracać już do służby a także nie chcę zwiększać emerytury o procenty z chorobowego, to czy "grozi" mi komisja lekarska? Mam swoje 75% i na tym chcę pozostać.
Proszę o odpowiedzi konkretne. Z góry dziękuję
Angel

Jeśli masz 01 OSG formalistę i typa robiącego po złości - to składając raport o zwolnienie z szeregów SG w m-cu pażdzierniku bez określenia konkretnej daty możesz być przez niego zwolniony w m- cu listopad,grudzień. Pisząc raport o zwolnienie ze służby przede wszystkim określ w nim z dokładnością do dnia i miesiąca termin zwolnienia. Jeśli to zrobisz , zgodnie z prawem zostaniesz zwolniony tak jak chcesz. Możesz też aby nie obgryzać paznokci dla świętego spokoju złożyć raport w pierwszych dniach stycznia określając datę zwolnienia np 26 luty 2014 roku - ponad miesiąc czasu pozwoli kadrom OSG na spokojnie zwolnić Ciebie ze służby.Zwalniając się na początku roku kalendarzowego - otrzymasz min. odprawę za niewykorzystany urlop wypoczynkowy i kapciowy za 2014 rok , jeśli w lutym to otrzymasz także 1/12 trzynastki za miesiąc styczeń 2014 . Raport możesz wysłać poleconym pocztą , jeśli przebywasz na L4 z wpisem że możesz chodzić - chyba kratka/symbol 02 ,to możesz osobiście złożyć go w kadrach macierzystej PSG lub OSG. Przy zwolnieniu ze służby obligatoryjnie jesteś wysyłany na komisję lekarską - otrzymujesz obiegówkę lekarską z wyszczególnionymi lekarzami . Aaa jeszcze jedna sprawa- zależy też od kiedy przebywasz na ciągłym L4 - jeśli termin ciągłości zwolnienia lekarskiego mija Ci w styczniu 2014 to 01 OSG zwolni Ciebie w trybie administracyjnym w m-cu styczeń 2014.I monitoruj postęp prac legislacyjnych nad ustawą dot L4 służb mundurowych. Niby ma wejść w życie 01.01.2014 - a po nowemu ciągłość L4 ma wynosić 6 mcy i po tym terminie mundurowy jeśli nie wróci do służby będzie z niej obligatoryjnie zwalniany . Nie wiem jak będą traktowane osoby które przebywają na "ciągłym" L4 , a w dniu wejścia w życie nowej ustawy ich ciągłość zwolnienia lekarskiego będzie już przekraczać 6 mcy.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Your Website | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS