Ze względu na wysyp spamu wprowadziłem manualną aktywację każdego nowego konta - żeby stworzyć nowe konto proszę o użycie w nazwie użytkownika literek SG****** gdzie gwiazdki to nick użytkownika. Po aktywacji (tu proszę o cierpliwość) usunę litery SG z nazwy użytkownika i można będzie logować się i pisać posty pod wybranym nickiem. Ułatwi mi to wyłapanie faktycznych użytkowników. Wszystkie już aktywne konta pozostają bez zmian. W listopadzie 2023 opłacono serwer/domenę. Jakby ktoś chciał się dorzucić do funkcjonowania forum to zapraszam na PW. Na chwilę obecną (12.03.2024) po opłaceniu faktur stan kasy to - minus 284. Z góry dzięki za wsparcie - Admin. |
Ustawa dezubekizacyjna.
|
01-08-2017, 10:18
|
|||
|
|||
RE: Ustawa dezubekizacyjna.
Ciekawe materiały n.t. niektórych przełożonych( z górnej półki) znajdują się w twz.inwentarzu IPN- typu, akta personalne funkcjonariusza SB, teczka pracy nieoficjalnego pracownika i wiele innych ciekawostek. Wystarczy wejść na stronkę i wpisać imię i nazwisko. I tacy goście wysługiwali się innymi, pod płaszczykiem naszej służby i stali na piedestale formacji.
|
|||
02-08-2017, 11:52
|
|||
|
|||
RE: Ustawa dezubekizacyjna. | |||
02-08-2017, 19:32
|
|||
|
|||
Nie wierz we wszystko co Ci serwuja media.Wg. przytoczonego przez Ciebie artykulu, ktorego zrodlo tkwi w wybiorczej, to czeka nas kolejne 50 tys. samobojstw.
|
|||
02-08-2017, 19:53
|
|||
|
|||
Wiedźma jesteś mega stronnicza i napisałaś nieprawdę.
Cyt. "O liczbie ofiar poinformowała Grażyna Piotrowicz z Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP. Prowadzi ona "białą księgę", w której odnotowuje zweryfikowane przypadki samobójstw i śmierci byłych funkcjonariuszy po uchwaleniu ustawy dezubekizacyjnej. Jak wyjaśniła, poza wskazanymi samobójstwami i "zawałami przy odbiorze decyzji", które zakończyły się śmiercią: - Nie mamy danych, ile osób dostało zawału lub udaru i np. leżą teraz w szpitalu." Tak jest napisane nie inaczej. |
|||
02-08-2017, 20:15
|
|||
|
|||
Wiedźma jest zwolenniczką pisiorów i nikt jej nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne!
|
|||
02-08-2017, 20:43
|
|||
|
|||
A czy wy sobie zdajecie sprawę, że większość ludzi ma i tak niższe emerytury niż 2k brutto?! O czym my k%$#@ w ogóle rozmawiamy. Ludzie pracy, a takimi przecież byli i są też nadal f-sze służb mundurowych (wiem, że zaleciało socjalizmem) przepracowywali 40, a nawet 50 lat i mają 1200 albo 1500zł emerytury...
|
|||
02-08-2017, 22:04
|
|||
|
|||
(02-08-2017 20:43 )kszekosz napisał(a): A czy wy sobie zdajecie sprawę, że większość ludzi ma i tak niższe emerytury niż 2k brutto?! O czym my k%$#@ w ogóle rozmawiamy. Ludzie pracy, a takimi przecież byli i są też nadal f-sze służb mundurowych (wiem, że zaleciało socjalizmem) przepracowywali 40, a nawet 50 lat i mają 1200 albo 1500zł emerytury...Masz rację. Tylko trzeba to było powiedzieć w 1990 roku, a nie teraz. Zastanawiam się jakby wyglądała Policja bez informatyki, techniki oper. łączności i sporej ilości w WORACH i WDŚ-ach. O SG nawet nie wspomnę bo prawie cała kadra kierownicza, szyfry, kontrolerzy poszłaby do cywila. Jak z gościem od glazury umawiasz się na 2500 i dobrze zrobi robotę to nie wypłacasz mu 1200 i mówisz, że są tacy co jedzą ze śmietnika. |
|||
03-08-2017, 05:45
|
|||
|
|||
(02-08-2017 22:04 )lenek napisał(a):(02-08-2017 20:43 )kszekosz napisał(a): A czy wy sobie zdajecie sprawę, że większość ludzi ma i tak niższe emerytury niż 2k brutto?! O czym my k%$#@ w ogóle rozmawiamy. Ludzie pracy, a takimi przecież byli i są też nadal f-sze służb mundurowych (wiem, że zaleciało socjalizmem) przepracowywali 40, a nawet 50 lat i mają 1200 albo 1500zł emerytury...Masz rację. Tylko trzeba to było powiedzieć w 1990 roku, a nie teraz. A niby kto mial to powiedziec w 1990 roku? |
|||
03-08-2017, 08:13
|
|||
|
|||
Pewnie nie pamiętasz, ale było coś co sie nazywało komisja weryfikacyjna.
Ps. A co mnie obchodzi, że ktoś ma mniejszą emke ode mnie? Każdy sam wybiera sobie drogę przez życie, wiec skończmy juz z tym socjalistycznym piepszeniem. Ciekawe kiedy holota zacznie krzyczeć o rozkulaczaniu bogatych. |
|||
03-08-2017, 13:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2017 13:46 przez wiedźma.)
|
|||
|
|||
To sobie przypomnij kto zasiadal w tej komisji. Realia niby sie zmienily ale w komisji osoby jakby z poprzedniej epoki.
A kogo masz na mysli okreslajac mianem "hołota"? |
|||
03-08-2017, 14:46
|
|||
|
|||
(03-08-2017 13:40 )wiedźma napisał(a): To sobie przypomnij kto zasiadal w tej komisji. Realia niby sie zmienily ale w komisji osoby jakby z poprzedniej epoki.Za dużo oglądałaś filmów fabularnych Znałaś choć jedną taką komisję? W każdej komisji zasiadali ludzie z opozycji i oni mieli głos decydujący, a ze starych służb to byli techniczni (było trochę wyjątków). Oprócz Komisji Weryfikacyjnej trzech pierwszych ministrów SW mogło to zrobić. Byli to Kozłowski, Majewski i Macierewicz (jeżeli mnie pamięć nie myli). Umów należy dotrzymywać. |
|||
03-08-2017, 16:19
|
|||
|
|||
Wiedźma. Więcej empatii. Tragedia, bo giną ludzie, choć do 1 października jeszcze daleko. Ludzie mają rodziny, kredyty, zobowiązania. Postaw się na ich miejscu.
|
|||
03-08-2017, 16:48
|
|||
|
|||
Skoro wyborcza zła to moze rzepa ?
http://www.rp.pl/Sluzby-mundurowe/308029...locks#ap-1 |
|||
03-08-2017, 18:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2017 18:36 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
(03-08-2017 14:46 )lenek napisał(a): Oprócz Komisji Weryfikacyjnej trzech pierwszych ministrów SW mogło to zrobić. Byli to Kozłowski, Majewski i Macierewicz (jeżeli mnie pamięć nie myli). Umów należy dotrzymywać.Antona tam nie było. Komisje weryfikacyjne działały w okresie 10 lipca - 18 września 1990 roku. Na czele Centralnej Komisji Weryfikacyjnej stał Krzysztof Kozłowski - a jego zastępcami byli Andrzej Anklewicz ( etatowy funkcjonariusz SB - w okresie SLD przy władzy - 01KG SG ) , Jacek Merkel (opozycjonista ) ,prof. Jerzy Ciemniewski (opozycjonista). W terenie działały Wojewódzkie Komisje Weryfikacyjne - na których czele stali Komendanci Wojewódzcy Policji oraz naczelnicy delegatur terenowych UOP - oprócz nich w skład komisji wchodzili po dwóch posłów i jeden senator z danego województwa. Do weryfikacji przystąpiło z ponad 23 tysięcy funkcjonariuszy SB - około 14 tysięcy z czego pozytywnie zweryfikowano ponad 10 tysięcy.Było około 4 tysięcy odwołań od negatywu - z czego uznano około 2 tysięcy. Nie wszędzie szło tak gładko - w Krakowie na znak protestu z komisji odszedł mec .Wassermann , natomiast w Tarnowie cała komisja podała się do dymisji. W Zwiadzie WOP nie było komisji weryfikacyjnych - około 3/4 zwiadowców przeszła do służby w SG. Tak na marginesie - akta płoneły jeszcze do 1992 roku. Sam pamiętam jak w batalionie granicznym kotłownia pracowała całą dobę w okresie letnio-jesiennym . Najlepszy to był ostatni szef WSW - generał Buła - jako wzorowy czekista zmikrofilmował i wysłał do Moskwy 95% materiałów WSW i GZI MON - także dzisiaj płk.NKWD ma piękną bibliotekę. (03-08-2017 16:19 )FSZ napisał(a): Ludzie mają rodziny, kredyty, zobowiązania. Postaw się na ich miejscu. Kilka dni temu byłem świadkiem jak pod wieżowcem w którym mieszkają byli WOP-iści spotkało się 2 byłych zwiadowców - jeden odszedł na żołnierską emkę w lipcu 1990 roku i jest klientem WBE MON , a drugi posłużył jeszcze kilka lat i odszedł na emkę jako funkcjonariusz SG przez co jest klientem ZER MSW. No i mało brakowało aby skoczyli sobie do oczu. Robili to samo ,ale różnią się biurami emerytalnymi.Jeden jest już trafiony ustawą - drugi liczy po cichu ,że w Monie Anton jej nie wprowadzi. Po ostatnim wecie PAD-a , jeszcze nic nie wiadomo. No i mają o to do siebie żal. Pierwszy mówił kilkadziesiąt lat wcześniej - odchodż póki czas ,bo póżniej Ciebie wykończą. No i miał rację - tyle tylko ,że odwlecze się to w czasie o co ten drugi ma żal i zazdrość do tego pierwszego. |
|||
03-08-2017, 18:52
|
|||
|
|||
(03-08-2017 18:20 )quasimodo1 napisał(a):Majewskiego chyba też. Ale ta część tekstu dotyczyła ministrów SW.(03-08-2017 14:46 )lenek napisał(a): Oprócz Komisji Weryfikacyjnej trzech pierwszych ministrów SW mogło to zrobić. Byli to Kozłowski, Majewski i Macierewicz (jeżeli mnie pamięć nie myli). Umów należy dotrzymywać.Antona tam nie było. (03-08-2017 18:20 )quasimodo1 napisał(a): Tak na marginesie - akta płoneły jeszcze do 1992 roku. Sam pamiętam jak w batalionie granicznym kotłownia pracowała całą dobę w okresie letnio-jesiennym .Sam paliłem. Wyjaśnienie było bardzo proste - nie było ścinarki , a porządkowanie kwitów należało do obowiązków młodych. W 1994 już miałem taką ścinarkę z demobilu, więc nie odwiedzałem kotłowni . Poza tym przestałem być młodym |
|||
03-08-2017, 19:31
|
|||
|
|||
(03-08-2017 18:20 )quasimodo1 napisał(a): Komisje weryfikacyjne działały w okresie 10 lipca - 18 września 1990 roku. Quasi, dziekuje. Młodzi ludzie, ktorzy przez blisko 30 lat karmieni byli sieczka serwowana praez dawnych towarzyszy, powinni wiedzieć jacy ludzie wprowadzali nam "demokracje". |
|||
03-08-2017, 19:39
|
|||
|
|||
Bardzo żałosne niektóre wypowiedzi. A co innego robicie teraz pozyskując stuków? Co, metody się zmieniły? Od ochrany i razwiedki takie same. No, pod inną nazwą i numerkami. Wielu naszych ta p.iedolona ustawa bardzo krzywdzi. Robili dobrą robotę na linii a wrzucono ich do jednego kotła z jakimiś sbekami. Nie mówię o panach z górki, etatowych wopistach na etatach sb tylko o normalnych chłopakach tyrających na granicy. I takie sierście( że nicków nie wymienię) zabierają głos. Jeszcze raz powiem-żałosne.
|
|||
03-08-2017, 19:44
|
|||
|
|||
Ja już nie wyrabiam. Wiedźma kurna a teraz 3/4 obecnej władzy to niby kto? Co niby młodzi teraz dowiedzą się prawdy? Normalnie jak czytam Twoje wpisy to mam wrażenie że Ty jesteś mocno związana z tamtą epoką i temu tak wszystko bronisz co obecna władza robi.
|
|||
03-08-2017, 20:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2017 20:22 przez quasimodo1.)
|
|||
|
|||
Prawda jest taka ,jak wcześniej pisał @lenek .
Bez tych ludzi nie było by współczesnych służb mundurowych oraz armii. Opozycja ( i ta co teraz rządzi i ta co rządziła wcześniej) i przy aprobacie farbowanych komuchów z SLD - co w jeden dzień stali się z komucha socjaldemokratami była zajęta skokiem na "konfitury" ,które były w innych dziedzinach życia politycznego i ekonomicznego.Opozycja była zachłyśnięta "wygranymi" wyborami z 04.06.1989 roku- służby pozostawiono na boku z małymi wyjątkami (czytaj wywiad i kontrwywiad). Ludzie pokroju Buły zagrali na nosie młodej władzy . Zresztą przynajmniej 1/4 ówczesnej opozycji i tak by nie podskoczyła - bo była wcześniej na uchu SB. Zemściło się to co było pokazane w "Nocnej zmianie". Po prostu brakowało kadr , ćwiartka polityków ówczesnego pierwszego garnituru politycznego była umoczona i nie było woli przeprowadzenia lustracji na wzór niemiecki czy czeski. Państwo jakiekolwiek by nie było powinno dotrzymywać umów - czytaj - jak najbardziej ciąć emki za służbę w OBP do 1990 roku ,ale to co póżniej sobie wypracowali "byli"- wara od tego politykom jakiejkolwiek opcji. Najśmieszniejsze w tym wszystkim ,że generalnie reformy sądownicze próbuje robić partia która jako na szefa sejmowej komisji sprawiedliwości postawiła towarzysza egzekutywy partyjnej prokuratora PRL-owskiej prokuratury ,który na dodatek oskarżał ówczesnych opozycjonistów. Mentalość Kalego. |
|||
04-08-2017, 00:13
|
|||
|
|||
(03-08-2017 19:31 )wiedźma napisał(a): Quasi, dziekuje.Odkryłaś Amerykę Quasi podał fakty, które są ogólnie znane. Proces weryfikacji był szeroko opisywany w ówczesnych gazetach. Młodzież, która czytała też to wiedziała. Ale Ty pewnie nie wiesz, że weryfikacji nie podlegały piony techniczne SB (poza kadrą kierowniczą), nie podlegali również łącznościowcy z Milicji i Ci sprzed 1988 roku. A teraz wrzucono ich wszystkich do jednego worka razem ze sporą częścią wopistów. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości